Ακριβά κοστίζει στο Δημόσιο ο δανεισμός του από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα διαθέσιμά τους σε ρέπος

Συγκεκριμένα, οι «ενδοκυβερνητικοί» τόκοι, δηλαδή οι τόκοι τους οποίους κατέβαλε το κράτος στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που κατέχουν κρατικούς τίτλους, κυρίως ρέπος, διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2019 σε 783 εκατ. ευρώ από 841 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η πρακτική δανεισμού του Δημοσίου από τους επιμέρους φορείς του κράτους αποδεικνύεται δαπανηρή, ενώ υπολογίζεται ότι το ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου με ρέπος φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Οκτωβρίου, τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται κατατεθειμένα σε αυτήν ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα περίπου 15 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια που χορήγησε ο ESM το περασμένο καλοκαίρι μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο – από τα οποία, τα 9,5 δισ. ευρώ προβλεπόταν να ενισχύσουν το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εξόφληση χρέους.

Στα ταμειακά  διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν προστεθεί και άλλα περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τον δανεισμό του Δημοσίου μέσω ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook