Όταν τα κυδώνια είναι στην εποχή τους τα κάνουμε ένα ωραίο γλυκό του κουταλιού.

Υλικά
2 κιλά κυδώνια ώριμα, γερά
λίγο χυμό λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
300ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
200γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά, αλλά χωρίς αυτήν δεν είναι το ίδιο!)

Διαδικασία
Πλένετε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζετε. Τα ξεφλουδίζετε (για ευκολία χρησιμοποιείτε το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τα λαχανικά), ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζετε με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.

Τα κόβετε πρώτα στα οκτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρείτε προσεκτικά τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα τους. Μαζεύετε τα κουκούτσια, τα καθαρίζετε από υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγετε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, το οποίο δένετε με μια κλωστούλα. Στη συνέχεια, κόβετε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβετε κάθε φέτα σε μικρά, λεπτά μπαστουνάκια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, τα αμύγδαλα και το ξυλάκι της κανέλας και βράζετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτετε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Τα κουκούτσια του κυδωνιού (και του μήλου) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης, ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη. Μαγειρεύετε για 35-40 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και μοιράζετε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας στο καθένα από 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook