Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη της Siemens με το δικαστήριο να αποφασίζει την καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαυρα ταμεία της Siemens που απασχόλησε Βουλή και δικαιοσύνη για χρόνια και μονοπώλησε για μεγάλα διαστήματα την πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς να βρεθούν χρήματα σε πολιτικούς παρά τις αρχικές καταγγελίες περί πολιτικού χρήματος.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι
Με την απόφαση του, το δικαστήριο ανάμεσα σε άλλους, κήρυξε ενόχους τον πρώην πρόεδρο της μητρικής Siemens Έντουαρντ Πίρερ, την αθώωση του οποίου είχε ζητήσει η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Ράινχαρτ Σίκατσεκ, αλλά και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα που παραμένει καταζητούμενος επί σειρά ετών, Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ένοχοι επίσης κρίθηκαν άλλοτε επιτελικά στελέχη του ΟΤΕ αλλά και η σύζυγος του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα. Για την κ. Καραβέλα το δικαστήριο αποδέχθηκε στο σύνολο της την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις, ότι το αδίκημα τελέστηκε κατ’ επάγγελμα και κερδοσκοπία. Αντίστοιχη ήταν για την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα και η εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία, η κατηγορούμενη γνώριζε τον ρόλο του συζύγου της και ήταν «συνιδρύτρια» και συνδιαχειρίστρια της offshore που δέχθηκε εμβάσματα από την Siemens.

Οσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Απαλλάχθηκε ο Τσουκάτος
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκ. Γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε διότι το αδίκημά του πέραν όλων των άλλων είχε και παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή,Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Τσουκάτος: Δικαιώθηκα μετά από 11 χρόνια -Δέχθηκα συκοφαντίες και ψέμματα
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος λίγη ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Siemens και την απαλλαγή του δήλωσε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Παράλληλα ευχαρίστησε τον δικηγόρο του

Η δήλωση του Θεόδωρου Τσουκάτου
Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια.
Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα,διαστρεβλώσεις.

Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα.Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook