Διατάξεις για το φορολογικό πιστοποιητικό των επιχειρήσεων που θα το καταστούν λιγότερο γραφειοκρατικό όταν ανακύπτουν διαφορές μεταξύ ορκωτών ελεγκτών και φορολογικής διοίκησης, δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πρακτικά προβλήματα.

Τη σχετική παρέμβαση που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο φέρεται να τη στηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κρίνοντας πως σε ειδικά ζητήματα που τα λογιστικά πρότυπα απαιτούν ειδική ερμηνεία και χειρισμούς θα πρέπει να υπάρχει ειδική δικλείδα ασφαλείας, ώστε πιθανές διαφορές μεταξύ ορκωτών και εφοριακών να μην δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Η εισαγωγή του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού στην ελληνική νομοθεσία, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε κατά τη χρήση του 2011, αποτέλεσε μια δοκιμασμένη καλή διοικητική πρακτική καθώς δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Από το 2016 το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται προαιρετικά για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις. Έτσι, ο χαρακτήρας του πιστοποιητικού για τη φορολογική διοίκηση είναι πληροφοριακός και μόνο.

Ωστόσο, σε πολλές υποθέσεις οι φορολογικές αρχές προβαίνουν σε ελέγχους και στις περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πάρει «καθαρό» φορολογικό πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία για συγκεκριμένες παραβάσεις, ειδικά προβλεπόμενες στον νόμο.

Σε κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων οι εφοριακοί βρίσκουν ευρήματα που οι ορκωτοί ελεγκτές δεν θεωρούν ορθά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλονται φορολογικά και διοικητικά πρόστιμα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα σε επιχείρηση και ορκωτό να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους στη βάση των λογιστικών προτύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό πρόκειται να αλλάξει και να εισαχθεί ειδική δικλίδα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook