Απρόσμενος επισκέπτης την τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά.

Έναν απρόσμενο επισκεπτή θα μπορούσε να δει ο οιοσδήποτε περαστικός από την πλατεία Δικαστηρίων, την Τετάρτη το απόγευμα, αρκεί να έστρεφε το βλέμμα του ψηλά.

Ένας γύπας είχε κάτσει ακριβώς την κορυφή ενός πεύκου και, όπως παρατηρείτε από τις φωτογραφίες, το θέαμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό.

Το flashnews.gr επικοινώνησε με τον Τμηματάρχη Προστασίας και Διαχείρισης Δασών της Δ/νσης Δασών Χανίων κ. Γιάννη Φωτάκη που εξήγησε από πού προκύπτει η παρουσία ενός γύπα σε κεντρικό σημείο της πόλης:

“Το τελευταίο διάστημα έχουμε συλλέξει πολλούς γύπες, από διάφορα σημεία του Νομού Χανίων. Υπάρχει φέτος ένας υπερπληθυσμός γυπών λόγω και των προγραμμάτων προστασίας του είδους που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά φέτος έχουμε κρούσματα τραυματισμών, σε ανεξήγητο βαθμό. Μια εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι πέφτουν θύματα από φόλες που έχουν “σκοτώσει” άλλα ζώα και οι χημικές ουσίες μεταδίδονται στους γύπες όταν θέλουν να φάνε το ζώο που βρίσκουν. Αυτή είναι μια πιο πιθανή εξήγηση και όχι η κλιματική αλλαγή κτλ”.

Όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά τόσο με γύπες όσο και με γυπαετούς.

Σε ό,τι αφορά τον γυπαετό που βρέθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων επιλήφθηκε άμεσα του θέματος η Δασική Υπηρεσία, με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χωρίς να έχει γίνει πάντως ακόμα γνωστό αν ήταν ή όχι τραυματισμένος.  

Φωτογραφίες από την επέμβαση της Πυροσβεστικής:

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook