Η πόλη είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η τεράστια πρόσφατη πλημμύρα βούλιαξε το 85% της Βενετίας στο νερό, με τα ύδατα να ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και το 1,5 μέτρο.

Τα σχολεία έκλεισαν, η ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου έκλεισε για τον κόσμο και τόσο πολίτες όσο και τουρίστες απέμειναν να παλεύουν με τα μανιασμένα νερά. Ακόμα και ένας θάνατος σημειώθηκε.

Κι ενώ η Βενετία γνωρίζει μεγάλες πλημμύρες μία φορά στα 5 χρόνια, η φετινή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1966.

Αν και κατά πόσο θα επιβιώσει η πανέμορφη Βενετία στα χρόνια που θα έρθουν, αυτό μένει να φανεί. Η τωρινή πλημμύρα αποδόθηκε σε μια πληθώρα παραγόντων, που περιλαμβάνουν το Φεγγάρι, τον καιρό, το βύθισμα της πόλης, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανθρώπινη αμέλεια. Κι αυτό το σχέδιο για να σωθεί η πόλη που ναυάγησε στον απόηχο πολιτικού σκανδάλου!

«Η Βενετία γονάτισε», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπρουνιάρο. Η πανσέληνος, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία και τους μανιασμένους αέρηδες, προκάλεσαν μια πλημμυρίδα ασυνήθιστα υψηλή.

Μέσα σε όλα, η πανταχού παρούσα κλιματική αλλαγή. Όσο λιώνουν οι πάγοι και ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, η Βενετία αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο σε άλλο tweet, «το κόστος θα είναι υψηλό».

 

«Θα συμφωνούσα πως ο Νο 1 κίνδυνος είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας», λέει ο Rafael Bras, ακαδημαϊκός και κοσμήτορας του Πολυτεχνείου της Τζόρτζια. Η περιβαλλοντολόγος Jane da Mosto, από την άλλη, ισχυρίζεται πως δεν φταίει η Μητέρα Φύση, αλλά ο άνθρωπος.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό. Πρέπει να βελτιώσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία πίσω από τις μεγάλες εγκαταστάσεις».

Η Βενετία έχει δαπανήσει πάνω από 6 δισ. δολάρια σε ένα γιγάντιο αντιπλημμυρικό έργο (MOSE), που ξεκίνησε το 2003 και ήταν να ολοκληρωθεί το 2011. Είναι ακόμα ανενεργό, εξαιτίας καθυστερήσεων και σκανδάλων με διασπάθιση των κονδυλίων.

 

Ο προηγούμενος δήμαρχος Τζόρτζιο Ορσόνι παραιτήθηκε το 2014 και συνελήφθη μετά για διαφθορά και χρηματισμό αναφορικά με το αντιπλημμυρικό έργο.

Αν όλα συνεχίσουν ως έχουν, οι έρευνες λένε πως η Βενετία δεν θα υπάρχει σε 100 χρόνια…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook