Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912 που βάφτηκε με το αίμα και εθελοντών απο την Κρήτη “ένωσε” δύο χωριά των Δήμων Σφακίων και Μετσόβου.

17 Νοεμβρίου 1912: Πεθαίνει από τα τραύμα του στην μάχη κατα των Τούρκων ( 9 – 11 – 1912) στα Τρία Χάνια Βοτονοσίου ο Ευθύμιος Μπαιλάκης από το Ασκυφου Σφακίων

17 Νοεμβρίου 2019: Αδελφοποιούνται τα χωριά Βοτονόσι Μετσόβου και Ασκύφου Σφακίων. 

Όχι μόνο δεν ξεχάστηκε ο αγώνας και η προσφορά τους στην πατρίδα, αλλά το παράδειγμά τους και η θυσία τους έναν αιώνα και πλέον μετά, αποτέλεσε την αφορμή για την αδελφοποίηση δύο χωριών.

Ο λόγος για τους εθελοντές από την Κρήτη του αντίστοιχου Σώματος Εθελοντών Κρητών, που βρέθηκαν στα βουνά της Ηπείρου το Φθινόπωρο του 1912, συμμετείχαν στις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, που ήρθε τελικά λίγους μήνες μετά, κάποιοι όμως έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. 

Σε μία από αυτές τις μάχες στα «Τρία Χάνια» του Βοτονοσίου στις 9 Νοεμβρίου του 1912, σκοτώθηκαν τέσσερις εθελοντές, οι τρεις από την Κρήτη και ο ένας μετσοβίτης.

Το 2014, ο δήμος Μετσόβου υλοποιώντας σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανήγειρε ένα μνημείο στο Βοτονόσι στη μνήμη των νεκρών της μάχης εκείνης.

Το πρωί της Κυριακής σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, με έντονη τη συγκίνηση των παριστάμενων, η τοπική Κοινότητα Βοτονοσίου του δήμου Μετσόβου αδελφοποιήθηκε με την Κοινότητα Ασκύφου του δήμου Σφακίων.

Στο Βοτονόσι εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές όταν μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, η αποστολή των Κρητικών από την Κοινότητα Ασκύφου και τα Σφακιά, τραγούδησαν ένα ριζίτικο μοιρολόι αφιερωμένο στη μνήμη των παλικαριών, που χάθηκαν για το υψηλότερο ιδανικό, την ελευθερία της πατρίδας.

Νωρίτερα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη, ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας και ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης αναφέρθηκαν στην κοινή πρωτοβουλία που δένει πλέον με άρρηκτους δεσμούς τις δύο κοινότητες.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη η βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, και ο επίσης βουλευτής Στ. Καλογιάννης

Στον χαιρετισμό του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν Ηπειρώτες και Κρητικούς, θυμίζοντας τον Χατζημιχάλη που πολέμησε τους Τούρκους στο Φραγκοκάστελλο. Ύστερα ήρθαν οι Κρητικοί να πολεμήσουν για την απελευθέρωση του Μετσόβου και των Ιωαννίνων. «Αυτοί οι δεσμοί πρέπει να μείνουν ζωντανοί», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης «και η αδελφοποίηση Ασκύφου και Βοτονοσίου, δήμων Μετσόβου και Σφακίων, συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Ιδιαίτερα συγκινημένος όμως ήταν ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, αφού ο αδελφός του παππού του, ήταν ο επικεφαλής του εθελοντικού σώματος των Κρητών, που βρέθηκε στην περιοχή και ό ίδιος φέρει το όνομά του.

«Αποτελεί προσωπική και οικογενειακή μας υποχρέωση να είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων, που σε περιόδους, που η Κρήτη δεν είχε ακόμη ενσωματωθεί με την Ελλάδα, δεν είχε απελευθερωθεί καν ολόκληρη, οι ίδιοι έκαναν αυτό το μεγάλο ταξίδι για την εποχή, για να βρεθούν στην Ήπειρο και το έκαναν γιατί αντιλαμβάνονταν από τότε την πατρίδα ως μία έννοια κοινή για όλους τους Έλληνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Τριαντάφυλλος Σιούλης, σχολικός σύμβουλος και διδάσκων στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, ενώ την ευχή οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βοτονοσίου, Βασίλης Βασιλείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και τραγούδια με τον κόσμο να απολαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα των δύο περιοχών.

(Το ρεπορτάζ της εκδήλωσης είναι του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου απο το epirusonline.gr. Οι φωτο του Μανούσου και της Ασπασίας Χιωτάκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook