Η απάντηση της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Η Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη δημόσια τοποθέτησητου προέδρου του Συλλόγου Γιώργου Τοπολιανάκη που αναφέρεται σε αλλαγή του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Πριν λίγες  μέρες  με ιδιαίτερα  πονηρό τρόπο  είδε το φως της δημοσιότητας  ο «μύχιος πόθος» των πολυεθνικών  για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας . Δυστυχώς αυτή την καθόλου «αθώα»  πρόταση την έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ακολουθώντας πιστά την πολιτική της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ . Βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές μερικούς «προοδευτικούς», «εκσυγχρονιστές»,  σύγχρονους «διαμορφωτές» των απαιτήσεων των πολυεθνικών. Μια τέτοια πρόταση που θέλει την τροποποίηση του ωραρίου των καταστημάτων δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαία  ούτε αυθόρμητη. Στην ουσία δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στην βελτίωση της θέσης της μικρής εμπορικής επιχείρησης απέναντι στον ανελέητο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές.

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι πάγια απαίτηση του μεγάλου εμπορικού και τουριστικού  κεφαλαίου και των πολυεθνικών προκειμένου να εξοντώσουν βιολογικά και οικονομικά τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.. Δεν τους αρκεί  που κατάφεραν να εφαρμόσουν σαν εθνικό ωράριο το 7π.μ. έως 21μ.μ.θελουν τα μικρά εμπορικά μαγαζιά  αλλά και το σύνολο του συνδικαλιστικού μας  κινήματος   να ακολουθήσουν  και να εφαρμόσουν  αυτό το ωράριο εξυπηρετώντας ξεκάθαρα τις ανάγκες των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο μια μικρή εμπορική επιχείρηση προσπαθεί να συναγωνιστεί μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση είτε στα ωράρια είτε στις εκπτώσεις τόσο ποιο σύντομα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την αγορά.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει ότι και μέρες και ώρες υπάρχουν για να ψωνίσει ο καταναλωτής εφόσον έχει λεφτά στην τσέπη του.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει ότι το τσάκισμα μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό και την πίεση που δεχόμαστε καθημερινά από τους μεγάλους οδήγησαν στο λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τρανταχτό παράδειγμα  το εμπορικό κέντρο της Αθήνας που τα ωράρια μικρών και μεγάλων είναι τα ίδια  με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο τα μικρά να εξαφανίζονται και την θέση τους να παίρνουν μόνο μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί που είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα κοντράρουν τους μεγάλους με τέτοιες πρακτικές  στο τέλος ήταν οι χαμένοι.

Τέτοιες  προτάσεις που δεν βάζουν σαν προϋπόθεση  αλλαγής στο « εθνικό ωράριο» που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές είναι τουλάχιστον επικίνδυνες. Να σημειώσουμε εδώ ότι τέτοιες προτάσεις, μέχρι τώρα,  δεν έχουν «τολμήσει» να φέρουν οι διάφοροι «πρόθυμοι» σε κανένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό  όργανο.

Δυστυχώς εδώ έχουμε την πρωτοτυπία ένα ς πρόεδρος τοπικού εμπορικού συλλόγου να κάνει τον «λαγό» των πολυεθνικών χωρίς να έχει προηγηθεί πριν από το δημοσίευμα  του  η παραμικρή συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Χωρίς να έχει υπάρξει έστω και μια ανταλλαγή απόψεων με το θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό όργανο των εμποροϋπαλλήλων προσπαθώντας να «εγκλωβίσει»  την αγωνία των συναδέλφων και των εργαζομένων σε πλαστά διλλήματα θεωρώντας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε οπωσδήποτε τα ωράρια των πολυεθνικών.

Τέλος αυτές οι «αθώες» προτάσεις  δεν  γίνονται για να εξυπηρετήσουν ούτε τους καταναλωτές ,ούτε τους μικρούς εμπόρους ,ούτε τους εμποροϋπαλλήλους .Οι προτάσεις αυτές έχουν την σφραγίδα των πολυεθνικών    , του μεγάλου εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου. Έχουν την σφραγίδα των πολιτικών εκείνων δυνάμεων που πίνουν νερό στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής ένωσης .

Συνάδελφε, συναδελφισα όλοι αυτοί πρέπει να βρουν απέναντι τους αποφασισμένο το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων και μαζί τους το ταξικό προσανατολισμένο κίνημα των εργαζομένων.

Στόχος μα πρέπει να είναι η κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας .Να αποκρούσουμε  τέτοιες προθέσεις και την προοπτική να μας γυρίσουν χρόνια πίσω.

Επιτροπή αγώνα Εμπορικού συλλόγου Χανίων .

Βουρλακης Νίκος

Ζωγραφακης Νίκος

Κανδηλιερακης Γιώργος

Μπελωνη Πηγή

Μπινια Ιωάννα»

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook