Η καστροπολιτεία μιας άλλης εποχής που σε ταξιδεύει σε μέρες αλλοτινές

Ένας από τους σημαντικότερους και ιστορικότερους μεσαιωνικούς οικισμούς της ελληνικής επικράτειας στέκει ακόμα και σήμερα εξίσου αγέρωχος όπως άλλοτε.

Ο λόγος για τον «Μυστρά του Αιγαίου», τον περίφημο Ανάβατο της Χίου, τη μεσοβυζαντινή πολιτεία άγριας ομορφιάς που όπως λέει και το όνομά του, δεν μπορείς να τον ανέβεις.

Μπορείς δηλαδή, μόνο όμως από κει που το σχεδίασαν οι πρώτοι μεσαιωνικοί κάτοικοί του, αποκλειστικά από το βορινό τμήμα. Σκαρφαλωμένος βλέπετε στην πλευρά ενός απόκρημνου βράχου ύψους 450 μέτρων, ο Ανάβατος είναι φυσικά οχυρωμένος έτσι όπως περιβάλλεται από δυο φαράγγια και το τραχύ φυσικό περιβάλλον. Η είσοδος στον οικισμό είναι δυνατή μόνο από τα βόρεια.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση του Ανάβατου τοποθετείται στους μέσους βυζαντινούς χρόνους και ήταν έργο των εργατών που κατέφτασαν στο νησί για την κατασκευή της Νέας Μονής επί Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου. Δεν αποκλείεται βέβαια να φτιάχτηκε ως καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές που μάστιζαν τα δυτικά παράλια του νησιού.

Επί Τουρκοκρατίας, ο Ανάβατος πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα κατά τη Σφαγή της Χίου και στον σεισμό του 1881 ο κυρίως οικισμός εγκαταλείφθηκε. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο κατώτερο τμήμα του.

Στη σημερινή εποχή, ο «Μυστράς της Χίου» σε μεταφέρει μαγικά σε μια εποχή περηφάνιας, εκεί όπου τα πετρόχτιστα σπίτια, οι καμάρες και οι δύο εκκλησιές σε εισάγουν σε μια μυσταγωγική εμπειρία ομορφιάς, ιστορίας και θρύλων. Μια αυθεντική εμπειρία Ελλάδας.

Αν βρεθείτε στη Χίο, μία επίσκεψη θα σας αποζημιώσει…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook