Τι ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της πρωτης φάσης του διαγωνισμού για τα σχολεία ΣΔΙΤ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή/συτήρηση και διαχείριση οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ένα έργο που μαζί με το ΦΠΑ εκτιμάται να κοστίσει 50,46 εκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις γνωστές εταιρίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δηλαδή η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΑΒΑΞ, η ΑΤΕΣΕ και η Μυτιληναίoς (σε συνεργασία με την ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ για ορισμένες υπηρεσίες).

Και οι τέσσερις εταιρείες πήραν (για να χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιρικός όρος) την “πρόκριση για τη δεύτερη φάση.

Τι εννοούμε με την α’ φάση

Η α’ φάση αποτελεί ουσιαστικά έναν έλεγχο των χαρακτηριστικών των εταιριών, εξετάζεται ποια είναι η οικονομική επιφάνειά τους, η εμπειρία τους στον τομέα των κατασκευών και αν μπροούν να χρηματοδοτήσουν το έργο. Σε αυτή τη φάση και οι τέσσερις εταιρείες πέρασαν με …καλό βαθμό.

Τι εννοούμε με την β’ φάση

Η β’ φάση είναι εξόχως σημαντική για τη δρομολόγηση του έργου των 8 σχολείων στο Δήμο Χανίων αλλά και της ανακατασκευής του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας που θα συνδεθεί με τον Δημοτικό Κήπο. Ο  Δήμος Χανίων στο άμεσο διάστημα και αφού πρώτα έχει καταλήξει στα σχολεία που θα κατασκευάσει θα εκδώσει Διακήρυξη στην οποία θα συμμετάσχουν οι 4 προαναφερόμενες εταιρείες και τις οποίες καλεί να καταθέσουν πλήρεις φακέλους που θα αφορούν τις τεχνικές τους προτάσεις. Εκεί θα προκύψει ο λεγόμενος Ανταγωνιστικός Διάλογος, αφού η κάθε εταιρεία θα συνομιλήσει με την Επιτροπή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων που είναι η αρμόδια για την τελική επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο.

Η τελική γ’ φάση

Αφού ολοκληρωθεί η β’ φάση και η εξέτεση των φακέλων που θα καταθέσουν οι εταιρείες με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προτάσεις τους για την κατασκευή του έργου, θα ακολουθήσει η τρίτη φάση που αφορά, μεταξύ άλλων, και το οικονομικό σκέλος που είναι και το “κομβικό” σημείο για την επιλογή του αναδόχου.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, για να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και να έχουμε ανάδοχο για την κατασκευή σχολείων στα Χανιά, θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στον σχεδιασμό του Δήμου Χανίων, που ενέκρινε την προηγούμενη Τρίτη (19/11) την πρόκριση και των τεσσάρων υποψήφιων ομίλων στο δεύτερο στάδιο, προβλέπεται πως ο ανάδοχος εκτός από τα οκτώ σχολεία θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακατασκευή και τεχνική διαχείριση – λειτουργία του «Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» του Δήμου Χανίων, αλλά και την ενοποίησή του με τον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Ο ανάδοχος, με βάση την προκήρυξη, θα έχει χρονική περίοδο δύο ετών για την κατασκευή των έργων, ενώ θα αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 25 χρόνια. Θα παρέχει, δηλαδή, υπηρεσίες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία με τη λήξη της 25ετούς περιόδου θα επιστραφούν στην αρχική τους κατάσταση στον Δήμο Χανίων. Πρόκειται για τέσσερα Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά Σχολεία και τρία Γυμνάσια.

Mε πληροφορίες από euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook