Στη θάλασσα της Κάτω Ζάκρου βιντεοσκοπήθηκε το φαινόμενο

Τους δυο υδροσίφωνες ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Δημήτρης Σπυριδάκης, με τις εικόνες να μαγνητίζουν το βλέμμα.

Συνήθως ο υδροσίφωνας είναι ασθενέστερος από τον σίφωνα ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής του από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός του κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής του σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ισχυρός υδροσίφωνας μπορεί να καταστρέψει μέχρι και σκάφος ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγει στην ξηρά προκαλώντας σοβαρές ζημιές ή και θύματα, όπως τον Φεβρουάριο του 2002 στην Μεθώνη Πιερίας. Μπορεί να εμφανιστεί μόνος, αλλά και περισσότεροι μαζί, που σχηματίζονται είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο, σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε λίμνες και μπορεί να πλήξουν και παράκτιες περιοχές.

Οι ισχυρότεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε  ανέφελο ουρανό.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook