Στις 15 Δεκεμβρίου η χειροτονία στο Φανάρι – Ποια ήταν η Επισκοπή Δορυλαίου

Απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναφέρονται πλέον οι Ηγούμενοι δύο Ιερών Πατριαρχικών Σταυροπηγιακών Μονών των Χανίων, (Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων και Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου) οι οποίοι παμψηφεί εξελέγησαν  ως Βοηθοί Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός

Η ανακοίνωση της εκλογής του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου & Ηγούμενου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Αρχιμανδρίτη Δαμακηνού Λιονάκη, ως Επισκόπου Δορυλαίου και Βοηθού Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, έγινε αποδεκτή με αισθήματα χαράς και αγαλλίασης από τους Χανιώτες καθώς ο νέος – πλέον – Επίσκοπος είναι γνωστός τοις πάσι για το πλούσιο και πολυποίκιλο έργο του σε όλους τους τομείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνοντας την θέση του Ιερατικού Προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, όχι μόνο συνέχισε το σημαντικότατο έργο του αοιδίμου Ιερέα Εμμανουήλ Γεωργακάκη, αλλά το εμπλούτισε και ενδυνάμωσε με πολλές κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις.

 Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. κ. Δαμασκηνός (κατά κόσμον Νικόλαος Λιονάκης) γεννήθηκε στον Πλατανιά Χανίων, την 7η Ιανουαρίου 1979. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, και έπειτα στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το 2007 εκάρη μοναχός και διάκονος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Το 2011 διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Η χειροτονία του κ.κ.  Δαμασκηνού ως Επισκόπου Δορυλαίου, θα γίνει στο Φανάρι στις 15 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Βοηθού του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ποια ήταν η Επισκοπή Δορυλαίου

H επισκοπή Δορυλαίου υπαγόταν στη μητρόπολη Συνάδων. Iδρύθηκε οπωσδήποτε πριν από το 325 μ.X., όταν ο επίσκοπος Δορυλαίου Aθηνόδωρος παρέστη στην A΄ Oικουμενική Σύνοδο της Nίκαιας.1 Mαρτυρείται στα εκκλησιαστικά τακτικά από τον 7ο ως τον 11ο αιώνα. Aρχικά κατείχε τη δεύτερη θέση μεταξύ των υπαγομένων στη μητρόπολη Συνάδων επισκοπών (σε σύνολο 24 επισκοπών) και τον 10ο αιώνα ανεβιβάσθη στην πρώτη («πρωτόθρονος» επισκοπή της Φρυγίας Σαλουταρίας, σε σύνολο 20, 21 ή 23 επισκοπών).2 Mεταγενέστερα τα ίχνη της χάνονται. Θεωρείται πιθανόν ότι έπαψε να υφίσταται το 13ο ή 14ο αιώνα μ.X., μετά την οριστική κατάκτηση του Δορυλαίου από τους Σελτζούκους (περ. 1180 μ.Χ). Eπίσκοποι Δορυλαίου έλαβαν μέρος στην A΄ Oικουμενική Σύνοδο, στη σύνοδο του 343 μ.X. στη Σερδική, στην ψευδοσύνοδο της Φιλιππούπολης το 347 μ.X., στη σύνοδο του 448 μ.X. στην Kωνσταντινούπολη, στην Δ΄ Oικουμενική Σύνοδο, στη σύνοδο του 536 μ.X. στην Kωνσταντινούπολη, στην E΄ Oικουμενική Σύνοδο, στην Πενθέκτη ή «εν Tρούλλω» σύνοδο, καθώς και στις συνόδους του 869/870 και του 879/880 μ.X. στην Kωνσταντινούπολη.

(Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού)

Επίσκοπος Ευμενείας κ.κ. Ειρηναίος

Στην ίδια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξελέγη ως Επίσκοπος Ευμενείας και Βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, ο έως τώρα Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Βερυκάκης.

Η χειροτονία του κ.κ. Ειρηναίου ως Επισκόπου Ευμενείας θα γίνει στο Φανάρι στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook