Ένα βιβλίο για τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας και των ΜΜΕ στην Ελλάδα – Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση

Πλήθος Χανιωτών, βρέθηκε στο Ιστορικό καφέ ”Κήπος” το απόγευμα της Παρασκευής, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου, του καθηγητή Αντώνη Σκαμνάκη, με τίτλο “Πολιτική Εξουσία & ΜΜΕ, Στη σύγχρονη Ελλάδα (1821 – 1940)”.

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ στη σύγχρονη Ελλάδα διερευνά τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης έως το τέλος της μεσοπολεμικής περιόδου  συμπεριλαμβανομένου και ενός κεφαλαίου το οποίο αφορά στις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού και στην εμφάνιση του προεπαναστατικού Τύπου.

Ο συγγραφέας τόνισε ότι “ο ελληνικός τύπος την περίοδο του πολέμου για την ανεξαρτησία είχε ως στόχο την επιτυχή έκβαση της επανάστασης ενώ την περίοδο αυτή ανιχνεύονται τα πρώτα σημεία ενός πρώιμου «κρατικού» παρεμβατισμού και προσπάθειας χειραγώγησης του Τύπου από τις κυρίαρχες πολιτικές ελίτ.


Η μετεπαναστατική περίοδος, χαρακτηρίζεται από την όξυνση των πολιτικών διαιρέσεων και την συστοίχιση των εφημερίδων στους «κομματικούς» σχηματισμούς της εποχής ενώ κατά την Οθωνική περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία των εντύπων όχι μόνο υιοθετεί αλλά εκφράζει την κυρίαρχη ιδεολογία του Συνταγματισμού. Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας, το δεύτερο μέρος θα εκδοθεί περίπου γύρω στον Μάιο, θα φορά την περίοδο 1940-1974 και το τρίτο από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ο στόχος είναι να καλύψουμε μία περίοδο από την γέννηση του ελληνικού κράτους, μέχρι και το 2021, 200 χρόνια περίπου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτές τις σχέσεις, τις σχέσεις τύπου και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ανέκαθεν μία συστοίχιση, των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης κάτω από τους κομματικούς σχηματισμούς. Υπήρξε επίσης, κρατική παρέμβαση, μία προσπάθεια για την χειραγώγηση του τύπου και από την άλλη πλευρά, εμπλοκή των εκδοτών στην πολιτική. Χωρίζουμε την περίοδο μέχρι και το 1909, μέσα σε αυτή την περίοδο, έχουμε ουσιαστικά μία περίοδο συναίνεσης, όπου οι πολιτικές ελίτ μαζί με τον τύπο συναινούν και εφόσον ο Ελευθέριος Βενιζέλος εισάγει, σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, έχουμε μία σύγκρουση, την εμφάνιση μίας δυνατής πολιτικής διαίρεσης αλλά και πάλι οι εφημερίδες είναι συντυχοισμένες κάτω από το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα”.  





Για το βιβλίο μίλησαν:

  • Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Δημοσιογράφος
  • Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου / Δημοσιογράφος.
  • Παρασκευάς Περάκης, Δημοσιογράφος/ Πολιτικός Επιστήμονας/ Διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.













Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook