Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις μετακινήσεις (μέσω αστικού ή υπεραστικού ΚΤΕΛ) μαθητών της Α’ Λυκείου στο ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι μέχρι τούδε, οι μαθητές που έμεναν σε απόσταση 4 χλμ. και περισσότερο από το ΕΠΑΛ στις Μουρνιές δεν πλήρωναν εισιτήριο του ΚΤΕΛ (αστικού ή υπεραστικού), συνεπώς η μετακίνησή τους ήταν δωρεάν. Αυτό το μέτρο ισχύει ακριβώς και για τους μαθητές που μένουν σε απόσταση λιγότερη των 4 χλμ από το σχολείο.

Πλέον, τα δεδομένα αλλάζουν αφού, όπως αναφέρει ο Νόμος (που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών), οι μαθητές που μένουν σε απόσταση περισσότερη των 4 χλμ. των σχολείων τους πρέπει να πληρώνουν τη μισή τιμή του εισιτηρίου και όχι να έχουν 100% έκπτωση σε αυτό και μάλιστα αυτό αποτελεί Νόμο του κράτους (με ΦΕΚ) από το 2017. Ωστόσο, οι Διευθυντές των σχολείων (σε συνεργασία με τη Β’ βάθμια) για να διευκολύνουν την κατάσταση εξέδιδαν ένα Ειδικό μαθητικό δελτίο με το οποίο κάλυπταν το ποσό των μαθητών, σε ό,τι αφορά τις μετακίνησεις τους στο σχολείο. Αυτό πλέον δε θα ισχύει…

Αλλά ας δούμε τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου για τις μετακίνησεις των μαθητών (όπως δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ).

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Μουρνιών προς τη Δ/νση Β’ βάθμιας Χανίων, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές Χανίων αναφέρει:

Κύριοι,

«Έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου ,η οποία μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν για τους μαθητές που κατοικούν σε απόσταση τεσσάρων χλμ.  από τη σχολική μας έδρα. Όπως όμως ανακοινώθηκε από το σχολείο και εφαρμόζεται ήδη, οι παραπάνω μαθητές ( κάτοικοι μεγαλύτερης απόστασης 4 χλμ. ) πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν  για την μετακίνηση τους ένα ποσό πολύ σημαντικό για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχει έντονη διαμαρτυρία σε αυτό , τόσο από τους μαθητές που ήδη σχεδιάζουν ( από όσο γνωρίζουμε )  κινητοποιήσεις , όσο και από εμάς τους γονείς .

Σας παραθέτουμε λοιπόν τα παρακάτω θέματα για προβληματισμό , αλλά και πιθανές ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σοβαρό αυτό θέμα.

Τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε αυτό το θέμα και τα έξοδα τα κάλυπτε το Δημόσιο στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας .
2.Ο προϋπολογισμός των οικογενειών επιβαρύνεται σημαντικά , σε εποχές που τα οικονομικά όλων είναι πολύ δύσκολα.

3.Η αλλαγή αυτή γίνεται τέσσερις περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

4.¨Ακούστηκε¨  ……. ότι θα μπορούσαν ή θα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σε κοντινότερα σχολεία για να μην χρειάζονται μετακινήσεις με λεωφορεία. Όμως στην περίπτωση αυτή το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου υποβαθμίζεται και αποψιλώνεται από  μαθητικό δυναμικό , δεδομένου ότι το σχολείο αυτό έχει πολύ καλή εκπαιδευτική φήμη και δομή και επιλέγεται από ικανό αριθμό μαθητών.

5.Πρέπει να επισημάνουμε το μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας στην πρόσβαση των παιδιών με τα πόδια ( λόγω κόστους ) γιατί οι γύρω δρόμοι είναι ταχείας κυκλοφορίας και χωρίς πεζοδρόμια ,άρα ο κίνδυνος ατυχήματος ή δυστυχήματος πολύ μεγάλος και υπαρκτός.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε  την μη εφαρμογή του μέτρου όσον αφορά το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου ούτε αυτό το σχολικό έτος αλλά και γενικότερα ούτως ώστε να έχουμε ομαλή σχολική χρονιά.»

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Η απάντηση του Προϊστάμενου της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων Στέλιο Ζερβάκη να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

Ο ίδιος εκφράζει αφενός την απογοήτευσή του για την  εξέλιξη που προέκυψε, αφού οι οικογένειες των συγκεκριμένων παιδιών του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό, αφετέρου όπως δηλώνει  “οι γονείς κάνουν πολύ καλά και διεκδικούν αυτό το δίκαιο αίτημα τους. Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω επ’ αυτού. Με σχετικό e-mail που έφτασε στη Β’ βάθμια στις 21 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών μας επιβάλει να εφαρμόσουμε τη Νομοθεσία που λέει ότι τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν το μισό αντίτιμο του εισιτηρίου, εφόσον είναι εκτός χωροταξικής κατανομής”.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Β’ βάθμιας υπογράφει, κάθε μήνα, το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τις μετακινήσεις και που αποστέλλεται στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και εν συνεχεία, στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει ο κ. Ζερβάκης, ο ίδιος μπορεί να βρεθεί υπόλογος σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο Νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Ζερβάκης το αίτημα των μαθητών είναι δίκαιο και θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια (πιθανότατα από την Περιφέρεια), ώστε να τροποποιηθεί ο Νόμος.

Σημειώνεται επίσης ότι 75 περίπου μαθητές στο Νομό Χανίων βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να πηγαίνουν σε σχολείο που είναι σε απόσταση περισσότερη των 4 χιλιομέτρων. Το 1/3 περίπου από αυτούς είναι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου. 

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Νόμος αυτός ισχύει, σε ότι αφορά τα ΕΠΑΛ, μόνο για μαθητές της Α’ Λυκείου που η ύλη είναι ίδια για όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια. Από τη Β’ Λυκείου και μετά, οπότε και οι μαθητές επιλέγουν συγκεκριμένη ειδικότητα, βάσει Νόμου, η μετακίνησή τους γίνεται δωρεάν. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook