Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία στην περιοχή της Ανατολής Ιεράπετρας.

Ξεκινάμε από τη διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Καλογέροι-Ανατολή και από χωματόδρομο φτάνουμε στα Πάνω Καρκάσια, ένα ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι του 12ου αιώνα με όμορφο τοιχογραφικό διάκοσμο.

Από εκεί ακολουθούμε ανηφορικό καλοδιατηρημένο μονοπάτι και φτάνουμε στην Ανατολή. Κάνουμε μια βόλτα στο γραφικό χωριό, που με τα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία του και τον παλιό παραδοσιακό οικισμό του στην παλιά Κάτω Βρύση να έχει μείνει αναλλοίωτος στο χρόνο, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης.  

Στη συνέχεια συνεχίζουμε την πεζοπορία μας από μονοπάτι μέχρι την κορφή Τίμιος Σταυρός, όπου έχει βρεθεί ιερό κορυφής σε υψόμετρο 930 μέτρα, στο  οποίο σε πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκε πλήθος ειδωλίων. Από την κορυφή απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος, τη νήσο Χρυσή, το φράγμα των Μπραμιανών, την πόλη και τον κάμπο της Ιεράπετρας.

Η συνέχεια είναι κατηφορική μέχρι τη θέση Δρυγιές κι από κει ως το παραδοσιακό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου τερματίζουμε  έχοντας διανύσει περίπου 11 χιλιόμετρα σε 4,5 ώρες. Η όμορφη φθινοπωρινή φύση και η υπέροχη θέα αναμένεται να μας ενθουσιάσουν.

Η πορεία είναι εύκολη (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά και πάνω σε μονοπάτια και χωματόδρομους) και προσιτή σε πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα. Παρακαλείσθε να δώσετε μικρό αντίτιμο 5€ στον οδηγό σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 4,5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10 χιλιόμετρα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1
ΑΡΧΗΓΟΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κλώντζας Λεωνίδας (τηλ.6944782507)
(Όσοι επιθυμούν να μείνουν για φαγητό μετά την εκδρομή θα το δηλώσουν την ίδια μέρα στον αρχηγό)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook