Ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, με την εγγύηση ενός εκ των καλύτερων πανεπιστημίων και με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται ραγδαία, είναι αναγκαίο για εμάς να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτόν, να διαφοροποιούμαστε, να αναπτύσσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας. Για πολλούς όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει άθλος, όταν πρέπει να εξισορροπήσουμε την επαγγελματική μας ζωή, τους προσωπικούς μας στόχους και την οικογενειακή μας ζωή στα στενά περιθώρια που μας προσφέρουν οι 24 ώρες της καθημερινότητας.

Όλοι έχουμε πολλαπλές υποχρεώσεις. Μα όταν υπάρχει δυνατή θέληση, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ειδικά όταν η μετεκπαίδευση μας μπορεί να είναι προσαρμοσμένη στα δικά μας μέτρα κι όχι αντίστροφα.

Άτομα που έχουν ήδη λάβει το πρώτο τους πτυχίο και απασχολούνται επαγγελματικά, μπορούν να διεκδικήσουν ένα μεταπτυχιακό για περαιτέρω εξειδίκευση χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία και παράλληλα να εκτελούν τα επαγγελματικά τους ή άλλα καθήκοντα απερίσπαστοι.
Αυτό «έχει να κάνει με το κατοχυρωμένο δικαίωμα του καθενός για πρόσβαση στην εκπαίδευση», όπως εξηγεί ο Λέκτορας Ποινικού Δικαίου και Αντεγκληματικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Χλούπης.

Ο ίδιος διερωτάται «γιατί να στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εξειδικευμένη γνώση ένας πολυάσχολος επαγγελματίας, όπως ένας νομικός που θέλει να ακολουθήσει μεταπτυχιακό σε ποινικό δίκαιο; Αλλά πλην των επαγγελματιών που οι υποχρεώσεις τους τους αναγκάζουν να μην μετακινούνται, γιατί να στερηθεί την εξειδικευμένη αυτή γνώση, είτε για λόγους που θα τον βοηθήσουν επαγγελματικά ή για την προσωπική του, αν θέλετε, εξέλιξη και ανάπτυξη, ένα άτομο με κινητικά προβλήματα; Ή μια μητέρα σε μια μονογονεϊκή οικογένεια που δε μπορεί να λείψει από το σπίτι της;»

Δια βίου μάθηση και συνεχής επαγγελματική εξέλιξη

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως αυτά που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βοηθούν στην περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη του φοιτητή, συμβάλει στη δια βίου μάθηση και, πιο σημαντικά, γίνονται στο δικό του χώρο, χρόνο και ρυθμό.

Η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει Μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως στο Ποινικό Δίκαιο, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στην Εκπαίδευση, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Δημόσια Διοίκηση, τα οποία διαρκούν 18 μήνες.  Επιπλέον παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και επιμόρφωση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, οι οποίοι – λόγω γεωγραφικών, επαγγελματικών, οικογενειακών ή άλλων περιορισμών – δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία κάποιο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο, η Μονάδα Εξ Αποστάσεως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για μάθηση και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες σε θέματα παιδείας μέσω προγραμμάτων εναλλακτικής εκπαίδευσης.
«Για τους παραπάνω λόγους σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα σπουδών, τα καινοτόμα μαθήματα, την εξειδίκευση των διδασκόντων, την παροχή σφαιρικής και εις βάθος γνώσης που παρέχει και το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ποινικό δίκαιο, είναι σημαντικό αυτό το είδος μάθησης για τους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Χλούπης.

Επικέντρωση σε επίκαιρα θέματα και σύγχρονες μορφές εγκλήματος

Το προσφερόμενο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Ποινικό Δίκαιο στοχεύει πέρα από την εμβάθυνση  στον τομέα του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, στην παρουσίαση, κατανόηση και εις βάθος ανάλυση νέων μορφών εγκληματικότητας όπως το οικονομικό έγκλημα (όπου συμπεριλαμβάνονται θέματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος), νέες μορφές τρομοκρατίας (συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνοεπιθέσεων), το οργανωμένο έγκλημα, η ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και σύγχρονες μορφές αντιμετώπισης του εγκλήματος. Έμφαση δίδεται επίσης στην μελέτη του σωφρονιστικού συστήματος του οποίου τα όρια αντοχής δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι και τα επιπλέον σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα και εξοπλίζουν τους φοιτητές με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται σε δικηγόρους, δικαστές, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο νομικό ο οποίος ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του στον τομέα του ποινικού δικαίου.

Πρόγραμμα από απόσταση, μάθηση από κοντά

Όσον αφορά τη μεθοδολογία διδασκαλίας του προγράμματος, ο κ. Χλούπης εξηγεί πως ο φοιτητής δεν καλείται να αποστηθίσει, αλλά να συμβάλλει ο ίδιος με την συμμετοχή του στην κριτική αφομοίωση της ύλης. Τα μαθήματα συμπεριλαμβάνουν πρωτότυπα και ευχάριστα θέματα και ασκήσεις αυτοαξιολόγησης, προτρέποντας τον φοιτητή να συμμετέχει πιο ενεργά, παρά το πολυάσχολο καθημερινό του πρόγραμμα.
«Είναι σημαντικό να έχουμε φοιτητή έναν έμπειρο δικηγόρο από την Ελλάδα και την Κύπρο, έναν δικαστή από τη Θεσσαλονίκη, έναν νομικό που εργάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο ή στις Βρυξέλλες, ή έναν υπάλληλο του ΟΗΕ στο τμήμα για την πρόληψη του εγκλήματος», αναφέρει ο κ. Χλούπης. «Επιπλέον μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο μάθημα κάποιον ειδικό, π.χ. έναν πρέσβη ή έναν δικαστή του διεθνούς δικαστηρίου, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί ζωντανά στο μάθημα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης».

Επιπλέον, κάθε μάθημα μαγνητοσκοπείται και μπορεί να το παρακολουθήσει ακόμα και ο φοιτητής που δεν ήταν παρών στην παράδοση. Επίσης στις εργασίες γίνεται υποχρεωτικά ανατροφοδότηση από τον κάθε καθηγητή.  Όπως δηλώνει ο κ. Χλούπης, «μπορεί η εκπαίδευση να είναι εξ αποστάσεως αλλά είναι πολύ κοντά στους φοιτητές».

Τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά, εξετάζεται το διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Οι διδάσκοντες έχουν πιστοποιηθεί  στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση  και είναι πολύ έμπειροι, ο καθένας στον τομέα του (πρώην εισαγγελείς, καταξιωμένοι δικηγόροι, ποινικολόγοι, εγκληματολόγοι κ.α.). Επίσης υπάρχει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη προσβάσιμη και ηλεκτρονικά, τεχνική υπηρεσία για την υποστήριξη τεχνικών θεμάτων και μια πραγματικά εύχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου από τους Times Higher και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δικτυωμένα και δυναμικά κέντρα αριστείας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται πως όλα τα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πλήρως αναγνωρισμένα από τον αρμόδιο φορέα εδώ στην Κύπρο που είναι ο ΔΙΠΑΕ (Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης) , καθώς και από το ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook