«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» έλεγαν οι αρχαίοι παππούδες μας που δίδαξαν τον κόσμο, καθώς η τάση να σχολιάζουμε, να εκμεταλλευόμαστε ή ακόμα απλά να χαιρόμαστε με τη στεναχώρια του άλλου δεν είναι ούτε νέα, ούτε και ελληνική. Υπάρχουν φυσικά και δεκάδες άλλες ρήσεις που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με το θέμα της σημερινής στήλης όπως «μετά Χριστό προφήτης», ή ακόμα και με το «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου».

Ο πατέρας της ιστορίας Θουκυδίδης το έθεσε στη σωστή του διάσταση λέγοντας: «Κοντεύει να μας γίνει συνήθεια, όταν καταρρέουν οι ισχυροί, να λοιδορούνται ή να ελεεινολογούνται».

Πικρή για τους Ρεθεμνιώτες η οικονομική είδηση που ανήγγειλε με τρόπο θα λέγαμε «ρίχνει αλάτι στην πληγή», πως το μοναδικό εκτός τουρισμού «στολίδι» της Ρεθεμνιώτικης επιχειρηματικότητας θα γιορτάσει το Χρυσό του Ιωβηλαίο σε ξένα χέρια. Βλέπετε η Creta Farms δεν είναι απλά μια μεγάλη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, ένας φορέας που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες, είναι ταυτόχρονα μια πηγή υπερηφάνειας, μια ανάσα αισιοδοξίας –αφορισμός του παντέρμου- η ζωντανή απόδειξη πως κι απ’ το Ρεθεμνάκι μπορούν να δημιουργηθούν εταιρίες ηγέτιδες στον τομέα τους. Πάνω απ όλα, μία ακόμη απόδειξη υπεροχής της ιδιαίτερης εκείνης διατροφής μας, ακόμα και στον κατά βάση δύσκολο χώρο των αλλαντικών.

Επιπλέον, η Creta Farms έδωσε το κίνητρο, υπήρξε η αφορμή ώστε και άλλες Ρεθεμνιώτικες εταιρίες τροφίμων να τολμήσουν, να αναπτυχθούν, να τυποποιήσουν τα προϊόντας τους δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια νέα πηγή εσόδων για τον τόπο, μια νέα, χωρίς σύνορα αγορά. Είναι βέβαιο πως η καταγωγή της ηγέτιδας της αγοράς των αλλαντικών εταιρίας, η οποία μάλιστα χρωστούσε τη φήμη της στον υγιεινό τρόπο παρασκευής τους λόγο της αντικατάστασης των βλαβερών λιπαρών με το υγιεινό ελαιόλαδο άσκησε θετική επίδραση σε όλα τα προϊόντα τροφίμων με καταγωγή όχι μόνο από το Ρέθεμνος, μα απ’ την Κρήτη ολόκληρη.

Οι αιτίες της μέχρι τέλους διαμάχης που οδήγησε στα όσα σήμερα βιώνουμε βρίσκονται και πιθανότατα θα βρίσκονται στη σφαίρα της παραφιλολογίας, των έντονων συναισθημάτων και της περί δικαίου αντίληψης καθενός. Ο Μάνος και ο Τάκης, τα δυο αδέρφια που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να κάνουν γνωστό στα πέρατα του κόσμου αυτό που τους άφησε ο συχωρεμένος ο πατέρας τους γνωρίζουν, αυτοί έχουν και την ευθύνη, οι υπόλοιποι ας είμαστε προσεκτικοί.

Όπως ο πατέρας της νίκης, sir Winston συχνά αναφέρει στο μεγαλειώδες έργο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», για άξιους αντιπάλους που σε κρίσιμα σημεία μιας μάχης έκαναν ανεπανόρθωτα λάθη, με αποτέλεσμα οι σύμμαχοι να πάρουν συχνά ανέλπιστες νίκες: «Μόνο όποιος έχει βρεθεί, επί μακρόν, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, ταυτόχρονα βαλλόμενος από πολλές κατευθύνσεις μπορεί να καταλάβει. Οι υπόλοιποι ας είμαστε επιεικείς».        

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations 

   
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook