Υλοποιείται η πρόταση του καθηγητή του ΕΜΠ ο οποίος ήρθε στα Χανιά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου

«Στρατηγικό σχέδιο μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης με έργα ορεινής ζώνης των Δήμων Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων». 

Αυτός είναι ο τίτλος του έργου που ξεκινά να εκπονείται στα Χανιά σε εφαρμογή πρότασης  που είχε υποβάλλει ο  Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Γιώργος Τσακίρης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2019.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσακίρης από την Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου είχε παρουσιάσει τα στοιχεία των πλημμυρών, παρουσία του τότε Αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη και της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Ελένης Δοξάκη, αναφερόμενος στην πρότασή του είχε πει:

«Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ώστε να μπορούν να συγκρατηθούν  τα νερά – σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλες  βροχοπτώσεις – στα ορεινά. Να μην πάμε κατ’ευθείαν σε αντιπλημμυρικά στις πεδινές εκτάσεις που είναι πολύ ανέβα και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Να ξεκινήσουμε από την ορεινή ζώνη όπου χρειάζονται πολλά μικρά έργα, μικρού κόστους, τα οποίο όμως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά γιατί μπορούν να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού ή να καθυστερήσουν την ορμή της πλημμύρας…»

Δείτε στο 6’ και 50’’΄του βίντεο


Η σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της μελέτης του έργου υπεγράφη και τέθηκε σε ισχύ από σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.

Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 64.350 ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Αναλυτικότερα η μελέτη περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: 
 
1. Χαρτογραφική ψηφιακή καταγραφή όλων των βασικών υδρογραφικών δικτύων των Δήμων Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων 

2. Εντοπισμός κλάδων και τμημάτων των υδρογραφικών δικτύων με προτεραιοποίηση επεμβάσεων 

3. Προσομοίωση λειτουργίας εναλλακτικών λύσεων και μέτρηση της αποτελεσματικότητας των έργων με βάση την πλημμυρική διακινδύνευση 

4. Σχεδιασμός έργων ορεινής ζώνης ανά λεκάνη απορροής 

5. Προμέτρηση- Προϋπολογισμός των έργων – τεύχη δημοπράτησης

Η συνολική προθεσμία περαίωσης του αντικειμένου της σύμβασης (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου των εγκρίσεων) ορίζεται σε  10 μήνες από την υπογραφή της, ήτοι έως τις 3 Οκτωβρίου 2020.