Τι βρήκε μια νέα μελέτη για την ανείπωτη οικολογική καταστροφή που γνώρισε ο κόσμος

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε πως οι φετινές πυρκαγιές στα παρθένα δάση του Αμαζονίου δεν πρέπει να θεωρούνται «φυσιολογικές», παρά το γεγονός ότι έτσι ακριβώς τις χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Global Change Biology», ο αριθμός των πυρκαγιών τον φετινό Αύγουστο ήταν τριπλάσιος από πέρυσι και ο υψηλότερος από το 2010. Δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκάλεσε την πυροδότηση τόσων πολλών πυρκαγιών, θεωρούν πάντως πως το φαινόμενο δεν εντάσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πιστεύουν μάλιστα πως η ραγδαία αποψίλωση του Αμαζονίου από τη Βραζιλία είναι η βασική αιτία, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει την κατάσταση, δημιουργώντας μεγαλύτερη ξηρασία απ’ ό,τι συνήθως.

Η μελέτη συμφωνεί με τα δεδομένα από το πρόγραμμα ανίχνευσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου (DETER- b), που βρήκε επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι οι φωτιές συνδέονται με τον αυξημένο φετινό ρυθμό αποψίλωσης των δασών.

Η αποψίλωση τον Ιούλιο του 2019 ήταν κατά 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Καταλήγοντας σε απώλειες της τάξης των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους!

«Τα ευρήματα … απορρίπτουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας ότι ο Αύγουστος του 2019 ήταν ένας φυσιολογικός μήνας πυρκαγιών στον Αμαζόνιο», καταλήγουν οι ερευνητές του Lancaster University…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook