Αύριο στο υπουργείο σύσκεψη για τη διαδικασία τοποθέτησης κοντέινερ και την επίσπευση του έργου αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου

Με συστέγαση και δυο βάρδιες θα λύσουν προσωρινά το πρόβλημα της στέγασής τους, το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Κισσάμου μετά την απόφαση ακαταλληλότητας του σχολικού συγκροτήματος, που εξέδωσε κλιμάκιο της κατασκευαστικής εταιρείας του δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε..»  και είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν σήμερα τα δυο σχολεία.

Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε το 1ο  Γυμνάσιο Κισσάμου να φιλοξενήσει το ΕΠΑΛ της περιοχής και το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου να φιλοξενήσει το ΓΕΛ. Ως προς τα εργαστήρια, θα χρησιμοποιηθούν οι χώροι του εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά στον Ταυρωνίτη. Τα Γυμνάσια θα παραμείνουν στο πρωινό ωράριό τους και τα φιλοξενούμενα σχολεία θα λειτουργήσουν απόγευμα, από τις 14.00 μέχρι τις 18.40.

Να σημειωθεί ότι στις 19.00 το απόγευμα αύριο στο υπουργείο είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στην οποία θα παρίσταται η δημοτική αρχή Κισσάμου προκειμένου να δουν το πρακτικό κομμάτι, αυτό της τοποθέτησης κοντέινερ και στη συνέχεια της εξασφάλισης του έργου αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου.

Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης:

“Ήταν μια απόφαση που ελήφθη από κοινού στη σύσκεψη προκειμένου να μην χαθεί άλλη μέρα και να ξεκινήσουν τα μαθήματα από αύριο. Θα πρέπει αυτοί που θα αποφασίσουν για τη μοίρα του σχολείου να προχωρήσουν σε μια διαδικασία μόνιμης και βιώσιμης λύσης για να επιστρέψει η κανονικότητα. Βρήκαμε ωστόσο τη δυνατότητα να συνεννοηθούμε, όλοι έκαναν βήματα πίσω, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα από αύριο. Ως προς τις μετακινήσεις των μαθητών αυτό θα πρέπει να το δούμε συνολικά με το ΚΤΕΛ ενώ θα πρέπει να δούμε και τις βάρδιες και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών ως υπηρεσιακό συμβούλιο”.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Χαχλάκη:

“Είχαμε μια απολύτως ωφέλιμη συζήτηση και καταλήξαμε σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με προσωρινές λύσεις για τη συνέχιση των μαθημάτων στα λύκεια της περιοχής. Το πρώτο που ενδιαφέρει όλους είναι η ασφάλεια των παιδιών. Θα γίνουν τα βήματα που απαιτούνται και από τον δήμο και από όλους τους εμπλεκόμενους για την εύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί.  Σε ό,τι αφορά στη γρήγορη τοποθέτηση κοντέινερ ώστε η συστέγαση των σχολείων να διαρκέσει μέχρι τις γιορτές και να μην παραταθεί, είναι κάτι που θα ζητήσουμε από το υπουργείο και θα ενημερωθούμε γι’ αυτό στην αυριανή σύσκεψη που θα έχουμε εκεί. Επίσης, οτιδήποτε απαιτείται να γίνει για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου, θα αποφασιστεί από τους ειδικούς και τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια, με τον δήμο να πιέζει πάντα προς την κατεύθυνση που πρέπει για την ασφαλή στέγαση των μαθητών”

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κισσάμου, Θεόφιλος Χριστουλάκης, τόνισε:

“Καλούμε το κράτος, του βουλευτές των Χανίων, τον υπουργό που είναι Χανιώτης, να λύσουν το θέμα, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε σαν δήμος γιατί είναι μεγαλύτερο από τις δυνάμεις μας. Έχουμε πρωτοκλασάτους βουλευτές και υπουργούς από τα Χανιά, έχουμε τον πρωθυπουργό που στις 28/10 δήλωσε ότι αγαπά την Κίσσαμο, ευκαιρία να το αποδείξει με διαδικασίες fast track ότι μπορεί να φτιάξει το σχολείο.”

Η προσωρινή αυτή λύση που αποφασίστηκε και συνεπάγεται απογευματινή βάρδια για τα παιδιά του λυκείου, και διπλή ουσιαστικά βάρδια για τα παιδιά του ΕΠΑΛ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές και ειδικά όσους προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές καλούν να είναι γρήγορες οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να ανοίξουν τα σχολεία με τους ίδιους να επιστρέφουν σε πρωινή βάρδια.

Ο πρόεδρος 15μελούς ΓΕΛ Κισσάμου Γιώργος Μπέκας, δήλωσε:

“Στην προσωρινή λύση που δόθηκε αποφασίστηκε να είμαστε σε απογευματινή βάρδια, πρέπει να συνηθίσουμε τα νέα δεδομένα, θα είναι δύσκολο για εμάς γιατί είχαμε συνηθίσει το πρωί και είχαμε προσαρμόσει τις δραστηριότητές μας. Τώρα αυτά πρέπει να αλλάξουν.  Για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου που προετοιμάζονται για πανελλαδικές θα ζοριστούν πολύ με την αλλαγή του ωραρίου. Ελπίζουμε η λύση αυτή να είναι προσωρινή και από 8 Ιανουαρίου που ανοίγουν τα σχολεία να είμαστε ξανά πρωί. Επίσης, ελπίζουμε τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου να μπουν σε γρήγορο ρυθμό”.

Ο πρόεδρος του 15μελούς ΕΠΑΛ Κισσάμου, Θοδωρής Τσανουδάκης μιλώντας για τα εργαστήρια των παιδιών ανέφερε:

Θα κάνουμε απόγευμα μάθημα στον χώρο του Γυμνασίου που θα φιλοξενούμαστε και το πρωί θα πηγαίνουμε Ταυρωνίτη για να κάνουμε τα εργαστήρια. Σαφώς και είναι πολύ δύσκολο, θα κάνουμε αυτή τη θυσία προκειμένου να κατασκευαστεί ένα καλό και ασφαλές λύκειο. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα.

Η πρόεδρος στην Ένωση Γονέων δήμου Κισσάμου Όλγα Ψαράκη, δήλωσε πως:

“Όλοι οι εμπλεκόμενοι παλεύουν το θέμα της καταλληλότητας του σχολείου εδώ και χρόνια. Αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε τη λύση της συστέγασης. Όμως αυτό πρέπει να είναι εντελώς προσωρινό, δεν έχουμε περιθώριο για να συνεχιστεί και μετά τον νέο χρόνο. Να γίνουν κατασκευές προσωρινές και να πιέσουμε άμεσα να γίνει ένας κατάλληλος κτιριακός χώρος για το Λύκειο σύντομα, γιατί ακούστηκε ακόμα και η πιθανότητα των 2-3 χρόνων. Έχουμε τις περιπτώσεις ξενοδοχείων και άλλων υποδομών που γίνονται με διαδικασίες fast track. Ας γίνει λοιπόν και το σχολείο των παιδιών μας με μια σύγχρονη κατασκευή σε άμεσο χρονικό διάστημα”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook