Διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις οι οποίες πλέον παύουν να είναι δωρεάν

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν μαθητές και γονείς του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου για το πρόβλημα της σχολικής μεταφοράς που έχει προκύψει και την υποχρέωσή τους πλέον βάσει νόμου να πληρώνουν εισιτήριο.

Θυμίζουμε ότι πλέον θα εφαρμόζεται νόμος που ισχύει από το 2017 βάσει του οποίου οι μαθητές που μένουν σε απόσταση περισσότερη των 4 χλμ. των σχολείων τους θα πληρώνουν τη μισή τιμή του εισιτηρίου και δεν θα έχουν 100% έκπτωση σε αυτό.

Γονείς απευθύνθηκαν στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιο Ζερβάκη και του εξέφρασαν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Νίκο Καλιτσάκη: “Το συγκεκριμένο σχολείο έχει φοβερό πρόβλημα, γιατί βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε όλες οι μετακινήσεις να γίνονται με λεωφορεία. Εξυπηρετεί 6 δρομολόγια, τα 4 είναι αστικά και τα 2 υπεραστικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα παιδιά της πρώτης τάξης που δεν έχουν ακόμα επιλέξει την ειδικότητά τους. Όταν πέρσι μας είπαν εμάς των γονέων να επιλέξουμε σε ποιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά μας δεν υπήρχε από το υπουργείο επιλογή. Ο νόμος ξεκίνησε από πέρσι, φέτος άρχισε η εφαρμογή του. Εμείς ζητάμε να είναι δωρεάν η παιδεία.”

Στη διαμαρτυρία παρών ήταν και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δημου Χανίων, Σταύρος Ζώης που δήλωσε ότι: 

“Πρόκειται για μια υπουργική απόφαση που υπογράφηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, που δημιουργεί διάφορες κατηγοριοποιήσεις ως προς τις αποστάσεις. Είμαστε κάθετα αντίθετα με αυτές τις λογικές, δεδομένου ότι οι μεταφορές των μαθητών θα πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν όχι μόνο στην πρωινή άφιξη και μεσημεριανή αναχώρηση από το σχολείο αλλά και κατά τη μετακίνηση για μεταλυκειακές σπουδές ή ενισχυτικές. Ακόμα και οι σχολικές εκδρομές θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Η Ένωση Γονέων Χανίων έχει παρει ομόφωνη απόφαση και η Ομοσπονδία έχει θέσει το θέμα στον Περιφερειάρχη από τον Σεπτέμβριο”

Από την πλευρά τους δυο μαθήτριες περιέγραψαν πόσο επηρρεάζει το πρόβλημα αυτό τους μαθητές και τις οικογένειές τους:

Μέλος του 15μελούς ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου, Αργυρώ – Ελπίδα Ζαχαράκη: 

Το πρόβλημα είναι ότι μας προσφέρουν δωρεάν παιδεία ενώ δεν είναι δωρεάν. Μας λένε να πάμε σχολείο ενώ αυτό πριν ένα χρόνο δεν εφαρμοζόταν. Ζητάνε από τα παιδιά της Α Λυκείου που λένε ότι δεν έχουν την επιλογή της ειδικότητας. Όμως τα σχολεία έχουν μια αλυσίδα, ξεκινάμε από την πρώτη σταθερά και τα παιδιά μαθαίνουν τις ειδικότητες που υπάρχει σε κάθε ΕΠΑΛ και μετά επιλέγουν στη δευτέρα λυκείου την ειδικότητα που θέλουν. Αν πάρουν ένα παιδί από το ΕΠΑΛ στα μέσα της χρονιάς που βρίσκεται και το πάνε σε κάποιο άλλο μετά σπάει η αλυσίδα.Δεν μπορούμε να ζητάμε από κάποιες οικογένειες σήμερα που δεν έχουν να φάνε, 1,20 ευρώ την ημέρα.

Άννα Μαρία Εσκαντάρο, μαθήτρια ΕΠΑΛ:

Είμαι μαθήτρια της Α΄Λυκείου. Στην αρχή της χρονιάς ήθελα να πάω στον “Δαίδαλο” που είναι δίπλα στο σπίτι μου, μου είπαν ότι δεν υπάρχουν θέσεις στην Α΄Λυκείου, οπότε αποφάσισα να πάω στον ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου από τη στιγμή που μας είχαν πει από την αρχή της χρονιάς ότι η μεταφορά μας θα είναι δωρεάν. Τώρα στη μέση της χρονιάς μας λένε ότι πρέπει να πληρώνουμε τα εισιτήρια αλλιώς να πάμε στο κοντινότερο ΕΠΑΛ. Αυτό δεν είναι σωστό εφόσον δεν το εφάρμοσαν από την αρχή της χρονιάς, ώστε να ξέρουν οι γονείς μας και εμείς τι να κάνουμε. Είναι κάποια παιδιά που δεν έχουν να πάρουν κουλούρι στο διάλειμμα.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ζερβάκης, ο οποίος και χθες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, επανέλαβε:

“Ο νόμος είναι αυτός που εφαρμόζεται ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον νόμο. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες των μαθητών και των γονέων. Εφόσον ο νόμος είναι τέτοιος που θεωρούν ότι θίγει τα οικονομικά τους συμφέροντα να διεκδικήσουν να αλλάξει. Εμείς όμως ως υπηρεσία οφείλουμε να τηρουμε τα προβλεπόμενα γιατί σε οποιοδήποτε έλεγχο μας έρθει από το Υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε εμείς έκθετοι και υπόλογοι.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook