Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να επανέλθει την ερχόμενη άνοιξη στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας «σκότωσε τις εναπομείνασες ελπίδες για εκδημοκρατισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε χθες, Τετάρτη, με ένα δημοσιευμένο άρθρό του ο πρώην μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που εκτίει από τα τέλη 2003 ποινή κάθειρξης.

Ο κάποτε πλουσιότερος Ρώσος, οδηγήθηκε στη φυλακή στη διάρκεια της οκταετούς προεδρικής θητείας του Πούτιν (2000-2008), αφού προηγουμένως με δηλώσεις και πρακτικές του μπήκε στο «στόχαστρο» του τότε ενοίκου του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, το επιχειρηματικό δημιούργημα του Χοντορκόφσκι, ο πετρελαϊκός όμιλος Yukos, ο οποίος είχε ξεπεράσει την πετρελαϊκή παραγωγή του Κατάρ, διαλύθηκε και μεταβιβάστηκε σε φιλικότερους στον Πούτιν επιχειρηματίες.

«Η απόφαση του Πούτιν (να διεκδικήσει) μια τρίτη προεδρική θητεία σκότωσε τις τελευταίες ελπίδες ότι με δική του πρωτοβουλία το σύστημα θα μπορούσε να γίνει πιο φιλελεύθερο στο οικονομικό πεδίο και δημοκρατικότερο στο πολιτικό πεδίο», τόνισε στο ίδιο άρθρο ο 48χρονος Χοντορκόφσκι, στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Ο 59χρονος Πούτιν, που συγκρίνει δημόσια τον Χοντορκόφσκι με τον αλ Καπόνε, μπορεί να είναι βέβαιος -για μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών- ότι θα εκλεγεί για μια τρίτη (εξαετή τη φορά αυτή) προεδρική θητεία, όταν τον Μάρτιο 2012 γίνουν οι προεδρικές.

Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κώλυμα επανεκλογής του, ανακύπτει το ενδεχόμενο να παραμένει στο Κρεμλίνο το 2016, όταν λήγει η έκτιση της ποινής κάθειρξης του Χοντορκόφσκι, «για φορολογική απάτη» και «εκτεταμένη φοροδιαφυγή».

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας έχει διατυπώσει υπαινιγμούς εμπλοκής του Χοντορκόφσκι σε δολοφονίες, που έγιναν τη δεκαετία του 1990 άρα, όπως σχολιάζουν δικαστικές πηγές στη Μόσχα «μπορεί να δρομολογηθούν επιπλέον διώξεις σε βάρος του κατάδικου».

Στο άρθρο του ο Χοντορκόφσκι αμφισβητεί εκ των προτέρων πόσο ανόθευτη θα είναι η ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο και καλεί ευθέως τους συμπατριώτες του να απόσχουν.

Στο μεταξύ, αυτή η «εναλλαγή ρόλων» Πούτιν-Μεντβέντεφ στα κορυφαία πολιτικά αξιώματα κάνουν πολλούς ρώσους πολιτικούς αναλυτές να παρομοιάζουν την παρούσα πολιτική συγκυρία με την εποχή διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ απο τον Λέονιντ Μπρέζνιεφ.

«Οι κοινωνικές, ιστορικές, πολιτικές διαστάσεις του εκσυγχρονισμού απλά αγνοούνται απο τις πολιτικές αρχές», δηλώνει στο άρθρο ο Χοντορκόφσκι, υπογράφοντας: «κρατούμενος, 7η πτέρυγα ποινικών κρατούμενων, Σεγκέζα, Καρελία κοντά στη φινλανδική μεθόριο».

Προγενέστερα, ο Χοντορκόφσκι κρατήθηκε στη φυλακή στην Τσίτα, γειτονική με την κινεζική μεθόριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook