Ήταν 5 Δεκεμβρίου 2003 όταν μια σφαίρα καρφωνόταν στον λαιμό του Ηρακλή Μαραγκάκη στέλνοντας τον στον τάφο πυροδοτώντας επεισόδια και μεγάλες ταραχές στην πόλη του Ηρακλείου. Όλο το χρονικό της υπόθεσης από το Flashnews.gr 

Ο Ηρακλής Μαραγκάκης, ποδοσφαιριστής του Ερασιτέχνη ΟΦΗ και του ΟΦΗ ’94, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ομιλίτικη οικογένεια και ο θάνατος του τον Δεκέμβρη του 2003 είχε βυθίσει στο πένθος τους ασπρόμαυρους, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Το Flashnews.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε καταγράψει το χρονικό όλης της υπόθεσης που συγκλόνισε τόσο κατά την διάρκεια εκείνου του Δεκέμβρη όσο και με όλα όσα ακολούθησαν στις δικαστικές αίθουσες.

Διαβάστε αναλυτικά

Το όχημα στο οποίο επέβαινε ο 22χρονος σταμάτησε κατόπιν σήματος ελέγχου του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου στην επαρχιακή οδό Ανωγείων-Ηρακλείου, αλλά στη συνέχεια ο οδηγός Γιαλυτάκης Νικόλαος ανέπτυξε ξαφνικα ταχύτητα. Επακολούθησαν πυροβολισμοί που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Μαραγκάκη και την ακινητοποίηση του οχήματος.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων και εν συνεχεία στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση του είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς δέχθηκε σφαίρα από την πίσω πλευρά της κεφαλής. Οι οδηγός Γιαλυτάκης Νικόλαος και ο δεύτερος συνεπιβάτης Παπουτσάκης Ευάγγελος συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Ρεθύμνου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης «τα όπλα των ανδρών της ομάδας κατασχέθηκαν προκειμένου να αποσταλούν αρμοδίως για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την διακρίβωση των συνθηκών που έλαβε χώρα το συμβάν και τον καταλογισμό ευθυνών».

Οι άνδρες της ομάδας του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου συνελήφθησαν· ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και της ενεργούμενης προανάκρισης προΐσταται Αντιεισαγγελέας Πλημ/κών. Αυτοκίνητο και τόπος συμβάντος εξερευνούνται για τον εντοπισμό και ανακάλυψη ιχνών και πειστηρίων.

06/12/03

Σε εξέλιξη η έρευνα
Κρίσιμη η κατάσταση υγείας του 22χρονου που τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Βενιζελείου» Νοσοκομείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης, που τραυματίσθηκε από πυροβολισμό ειδικού φρουρού των ΤΑΕ Ρεθύμνου έπειτα από σήμα ελέγχου.

09/12/03

Θρήνος στην Κρήτη

Nεκρός ο 22χρονος Ηρ.Μαραγκάκης – Προφυλακίστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι

Στη διαδικασία αφαίρεσης ζωτικών οργάνων του Ηρ.Μαραγκάκη προς δωρεά προχωρούν τη νύχτα οι γιατροί στην Κρήτη, καθώς ο 22χρονος είναι πλέον κλινικά νεκρός. Εν τω μεταξύ, προφυλακίστηκαν κατόπιν πολύωρης απολογίας οι δύο ειδικοί φρουροί και ο επικεφαλής αστυνομικός των ΤΑΕ Ρεθύμνου.

Οι γονείς του Ηρακλή Μαραγκάκη έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά των οργάνων του αφότου ενημερώθηκαν από τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου για την μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του 22χρονου. Κατά πληροφορίες, θα δοθούν για μεταμόσχευση η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι και οι νεφροί.

Εν τω μεταξύ, οι τρεις κατηγορούμενοι, ο αρχιφύλακας Γιώργος Δημητρακάκης ηλικίας 28 ετών και οι δυο ειδικοί φρουροί Νίκος Μακρυποδάκης 25 ετών και Θωμάς Γκούτζας 29 ετών προφυλακίσθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης κατόπιν της επτάωρης απολογίας τους ενώπιον της Α’ ανακρίτριας Μ.Μπαντουβά.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο, αλλά στις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου μετέβη η ανακρίτρια για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων. Και οι τρείς κατά πληροφορίες μίλησαν για κακή συγκυρία, ισχυριζόμενοι ότι ο οδηγός Ν.Γιαλιτάκης σταμάτησε για τον έλεγχο και μάλιστα άνοιξε και την πόρτα του φορτηγού.

Τότε του ζήτησαν να πάει πιο δεξιά στον δρόμο αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους, αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και με την πόρτα χτύπησε έναν από τους φρουρούς κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι ζωές τους.
Σύμφωνα ακόμη με τους ισχυρισμούς τους πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να πυροβολούν, χωρίς να έχουν πρόθεση να σκοτώσουν.

10/12/03

Θρήνος στο Ηράκλειο
Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε την Τετάρτη ο Ηρακλής Μαραγκάκης
Μέσα σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό ειδικού φρουρού των ΤΑΕ Ρεθύμνου την περασμένη Παρασκευή. Το ύστατο «αντίο» του απηύθυνε σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Η κηδεία του άτυχου νεαρού έγινε από τον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας Καμινίων, που είχε κατακλυσθεί από κόσμο. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του Μιχάλης και Ευσεβία, καθώς και η γιαγιά του, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ακόμη πώς το παιδί τους έφυγε από τη ζωή τόσο πρώρα και με τέτοιο τρόπο.

Το τελευταίο «αντίο» στον 22χρόνο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ είπαν ακόμη ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, σύσσωμη η οικογένεια της κρητικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΑΕ και αντιδήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Ξημέρη, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πολλοί Ηρακλειώτες, οι οποίοι επί ημέρες παρακολούθησαν από πολύ κοντά την άνιση μάχη με το θάνατο που έδινε ο νεαρός από το βράδυ του Σαββάτου.

Όταν η σορός του Ηρακλή Μαραγκάκη έβγαινε από την εκκλησία, δεκάδες από τους συγκεντρωμένους πετούσαν λουλούδια, ενώ φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ αποχαιρέτισαν τον 22χρονο με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

16/03/06

Την ενοχή του αρχιφύλακα Γιώργου Δημητρακάκη για την δολοφονία του 22 χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη στη διάρκεια μπλόκου της αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2003 στις Γωνιές Μαλεβυζίου, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων Γ.Βούλγαρης, την Πέμπτη.

Ο κ. Βούλγαρης ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο αρχιφύλακας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά.

Για τους δυο άλλους κατηγορουμένους, ειδικούς φρουρούς Νικόλαο Μακρυποδάκη και Θωμά Γκούντα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ζήτησε να κριθούν ένοχοι για την κατηγορία της οπλοχρησίας χωρίς εντολή.

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων συνεχίσθηκε για τέταρτη ημέρα, με τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων από τους οποίους οι δικαστές ζήτησαν να δηλώσουν ποιός πυροβόλησε τον άτυχο Μαραγκάκη.

17/03/06

Απόφαση στο Μικτό Ορκωτό Χανίων
Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γ.Δημητρακάκη για τη δολοφονία του Ηρ.Μαραγκάκη

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε την Παρασκευή στον αρχιφύλακα Γιώργο Δημητρακάκη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων για τη δολοφονία του Ηρακλή Μαραγκάκη.

Το Δικαστήριο έκρινε τον αρχιφύλακα ένοχο και για απόπειρες δολοφονίας των δύο φίλων του Μαραγκάκη, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων και οπλοχρησίας. Για τις πράξεις αυτές του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, καθώς και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοφορίας οι δύο ειδικοί φρουροί, Νικόλαος Μακρυποδάκης και Θωμάς Γκούντας.

Το δικαστήριο επέβαλε σε κάθε έναν από τους δύο ειδικούς φρουρούς ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή για παράβαση του νόμου περί όπλων.

23 Μαρτίου 2007
Με μετατροπή της κατηγορίας και με ποινές που καμία σχέση δεν είχαν με τις πρωτόδικες αποφάσεις, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά «έκλεισε» σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση Μαραγκάκη. Μια υπόθεση που κυριολεκτικά έβαλε φωτιά στην Κρήτη τη βραδιά του Αγίου Νικολάου το 2003, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο αρχιφύλακας από το Ρέθυμνο Γιώργος Δημητρακάκης και ο ειδικός φρουρός Θωμάς Γκούτζας, αντιμετωπίζοντας ξανά την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση για το θάνατο του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη, αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των φίλων του άτυχου νεαρού. Ωστόσο, αυτά άλλαξαν και ο πρώτος κατηγορούμενος έπεσε ουσιαστικά στα μαλακά, αφού η κατηγορία από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα!

Η απόφαση των ενόρκων, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, σόκαρε το ακροατήριο και είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού να ξεσπάσει κλαίγοντας και ουρλιάζοντας, μην αντέχοντας τον πόνο και την αδικία που ένιωσε στο άκουσμα της ποινής, η οποία από ισόβια μειώθηκε στα 5 περίπου χρόνια.

Κατά πλειοψηφία
Πιο συγκεκριμένα, η δίκη στο Εφετείο του Πειραιά για την υπόθεση Μαραγκάκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα. Η απόφαση που ελήφθη ήταν κατά πλειοψηφία των τεσσάρων ενόρκων, οι οποίοι έκριναν ότι έπρεπε να μετατραπεί η κατηγορία για τον αρχιφύλακα, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξη, σε ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι τρεις δικαστές, ωστόσο, είχαν διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι ο αρχιφύλακας έπρεπε να κριθεί ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και αφού του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αυτό όμως δεν πέρασε και έτσι η μετατροπή της κατηγορίας για την οποία πλειοψήφησαν οι ένορκοι είχε ως αποτέλεσμα η ποινή φυλάκισης για τον Γιώργο Δημητρακάκη να μειωθεί σε 5,5 χρόνια, για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και την οπλοχρησία.

Επίσης κρίθηκε αθώος για τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον των δύο φίλων του Μαραγκάκη, που επέβαιναν μαζί του στο μοιραίο αυτοκίνητο, το οποίο έπεσε στο μπλόκο του ΤΑΕ Ρεθύμνου εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη.

Όσο για τον ειδικό φρουρό Θωμά Γκούτζα, που ήταν μαζί με τον αρχιφύλακα, κρίθηκε αθώος για τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας. Κρίθηκε όμως ομόφωνα ένοχος, με φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της χρήσης όπλου.

Ο τρίτος της παρέας, Νίκος Μακρυποδάκης, σε αυτό το δικαστήριο δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού πρωτόδικα είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία, οπότε και δεν υπήρχε κανένα νομικό περιθώριο να τον συμπεριλάβει η έφεση του εισαγγελέα εφετών Κρήτης.

Ο Μανόλης Μαρκογιαννάκης, που ήταν παρόν στη δίκη, αν και ο εντολέας του δεν κάθισε στο σκαμνί αναφερόμενος στην απόφαση, τόνισε ότι «αποφάσεις δικαστηρίων δεν σχολιάζουμε, ωστόσο ήταν μια επιεικής απόφαση κατά πλειοψηφία των ενόρκων».

Στον Αρειο Πάγο
Η ακροαματική διαδικασία, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, πράγμα που δε συνηθίζεται στο δεύτερο βαθμό, «έκλεισε» χθες με το θρήνο της μάνας στο άκουσμα της ποινής εκείνου, που με τη σφαίρα του σκότωσε το γιο της. Η γυναίκα είχε έρθει στην Ελλάδα για τη δίκη αυτή, ενώ ο πατέρας είναι με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μαραγκάκη, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, από την πρώτη στιγμή μετά το δικαστήριο έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αφού θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου η απόφαση να φτάσει μέχρι τον ’ρειο Πάγο. Εξάλλου, για την απόφαση μπορεί να κάνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας ο εισαγγελέας εφετών, που ήταν στην έδρα του Μικτού Ορκωτού στον Πειραιά.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται ο δικηγόρος της οικογένειας να φτάσει ακόμα και μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού όπως μας επισήμανε πρόκειται για θέμα λειτουργίας των θεσμών. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είναι του 2003, δεν έχει εκδικαστεί η αγωγή την οποία έχει καταθέσει η μητέρα του 22χρονου για αποζημίωση κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook