Δέσμη μέτρων για στήριξη του ελαιολάδου

Τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία των επιχειρήσεων, οι οποίες ασχολούνται με την τυποποίηση, εμπορία και εξαγωγή του Κρητικού ελαιόλαδου, αλλά και των παραγωγών, παρουσίασε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου κ. Μανώλης Φραγκάκης, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πρόκειται για τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τρίτη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και δανειακές διευκολύνσεις προς ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές,  εξεύρεση τρόπου διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων ελαιόλαδου χαμηλής ποιότητας και  αποζημίωση των παραγωγών.

Ο κ. Φραγκάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του εμπορικού σήματος (brand name) του κρητικού ελαιόλαδου, ζητώντας από τον Υπουργό την άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε να αποτραπούν εισαγωγές ελαιόλαδου, που θα παρουσιαστεί ως κρητικό για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, σε βάρος της αναγνωρισμένης ποιότητας του αυθεντικού κρητικού ελαιόλαδου. 

Τόνισε επίσης, την ανάγκη αλλαγών στην εκτέλεση του προγράμματος  δακοκτονίας, στον ορισμό κανόνων για την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος αλλά και την ολοκλήρωση του  ΠΓΕ Κρήτης.

Ο  κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση για ένταξη αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια της χώρας και επισήμανε στον κ. Βορίδη ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι έτοιμο να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές, εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook