Δρομολογούνται εξελίξεις για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων στην Κίσαμο.

Σε πολύ καλό κλίμα και με τις εξελίξεις να είναι μπροστά τους και …μπροστά μας, πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα (απόγευμα Πέμπτης 5/12) σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με έκτακτο θέμα το ζήτημα της στέγασης των Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισάμου, μετά το πόρισμα της εταιρείας Κτριακές Υποδομές Α.Ε., ότι τα κτίρια που στεγάζονται κρίνονται ακατάλληλα, λόγω και του σεισμού ή υπό το φόβο νέου σεισμού.

Στη σύσκεψη που εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας έδωσαν το “παρών”  η υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Σ. Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων κ. Β. Διγαλάκης, ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Α. Γιάνναρης και ο γενικός διευθυντής της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Κυριαζόπουλος προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις. Στη σύσκεψη παρευρίσκονταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ν. Κουμάκης, Γ. Χαχλάκης, Θ. Σταθάκης και Γ. Φραγκιουδάκης.  συζητήθηκε το ζήτημα της προσωρινής στέγασης των σχολείων με τοποθέτηση κοντέινερ (πιθανότατα στο οικόπεδο που πρότεινε η Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου), αλλά και η επίλυση του ζητήματος με τη δημιουργία νέων κτηρίων που θα στεγάσουν τα συγκεκριμένα σχολεία.

Όπως αποφασίστηκε η λύση που προκρίνεται είναι της κατεδάφισης του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος και η ανέγερση νέου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου επικοινωνίας του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού εξετάστηκαν τα χρονικά, τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, αποφασίστηκε να προκριθεί η λύση της κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος και να προχωρήσει η ανέγερση νέου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η ΚΤΥΠ Α.Ε., στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβει να καταρτίσει με επείγουσες διαδικασίες τη μελέτη για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων της ΚΤΥΠ Α.Ε. Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί τους ο κ. Διγαλάκης, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του νέου συγκροτήματος από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την προσωρινή στέγαση των μαθητών του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου μέχρι την ανέγερση του νέου κτιρίου, και προκειμένου οι μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς το ταχύτερο δυνατόν, διερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης προκατασκευασμένων αιθουσών σε οικόπεδο της περιοχής και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτησή τους σε κατάλληλη τοποθεσία. Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος έχει προσφέρει οικόπεδο της Εκκλησίας για την εγκατάστασή τους, ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης έχει εκφράσει τη βούληση, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. 

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Διγαλάκης δήλωσε τα ακόλουθα: 

«Η διαχρονική ελλιπής συντήρηση του σχολικού συγκροτήματος Κισσάμου οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και ο τελευταίος σεισμός επιτάχυνε τις εξελίξεις. Οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι καθηγητές περνούν μια δοκιμασία και τους συμπαραστεκόμαστε. Η δοκιμασία αυτή, όμως, αποτελεί και την ευκαιρία η Κίσσαμος να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα για τη στέγαση του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr θα υπάρξει και δευτεροβάθμιος έλεγχος των σχολικών κτηρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στο πρωτοβάθμιο πόρισμα ότι κρίνονται ακατάλληλα. 

Μάλιστα, την Παρασκευή (6/12) το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, του Δημάρχου Κισάμου και της διοίκησης του ΚΤΕΛ που θα αφορά τις διευκολύνσεις που θα πρέπει να υπάρξουν στις μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία της Κισάμου, αλλά και τις βάρδιες και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook