Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση για τα χημικά στους αγρότες στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση καταγγελία – Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης ¨Λαική Συσπείρωση” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους αγρότες που διαδήλωναν με τα μπλοκ των αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, έξω από τη σύσκεψη, παρουσία του υπουργού κ. Βορίδη, για τις φετινές καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ, αρνούμενοι να δεχτούν αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων για να εκθέσουν τα αιτήματα τους.
Την ίδια στιγμή η σύσκεψη που προέδρευαν ο υπουργός και  ο περιφερειάρχης και  συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, στελέχη συνεταιρισμών και επιχειρηματιών, απουσία εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών, παρέπεμψε τις αποζημιώσεις των αγροτών “στις καλένδες”.
Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ για το γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών της αγροτικής οικονομίας και των βιομηχάνων.
Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους μικρούς αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν: Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, κατώτερη εγγυημένη τιμή στο λάδι που να εξασφαλίζει την επιβίωση τους, απαλλαγές των πληγέντων από φόρους και άλλα χαράτσια, εξασφάλιση χρηματοδότησης ολοκληρωμένου προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού».

Δήλωση του επικεφαλής της “Λαικής Συσπείρωσης” Αλέκου Μαρινάκη

Ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, αποχωρώντας από τη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο επιμελητήριο Ηρακλείου, κατήγγειλε τις ευθύνες της Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης για την άγρια καταστολή σε βάρος των αγροτών και έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Κρήτης, από το πρωί, συμμετείχε στην αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος Ηρακλείου και Χανίων για την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς από το δάκο και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.
Ως εκλεγμένος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έκανα παρέμβαση στη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να καταγγείλω την υποκρισία, το θράσος και την προκλητικότητα κυβέρνησης και Περιφέρειας Κρήτης, που είναι δική τους ΟΛΗ η ευθύνη της καταστροφής και τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, ενώ παραπέμπουν τις αποζημιώσεις στις καλένδες.
Κατήγγειλα, επίσης, την άγρια καταστολή, την απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπς και χημικά, που δέχτηκαν σήμερα οι αγρότες, ο “εχθρός – λαός”, προκειμένου να μην τους επιτραπεί να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό.
Αυτή η “άσκηση νόμιμης βίας” όπως συνηθίζει να την ονομάζει ο Βορίδης, η επίδειξη αυταρχισμού από τα ΜΑΤ, φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή στα χνάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η “πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας” της ΝΔ που βάζει στο μάτι του κυκλώνα ακόμα περισσότερο το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Στην πράξη συναντώνται τα αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή.
Για όσα, σήμερα, συνέβησαν έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, που κράτησε με τα ΜΑΤ μακριά τους αγρότες για να μην ακουστούν οι διεκδικήσεις τους, παρακολουθώντας αδιάφορα την άγρια καταστολή σε βάρος τους.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, ευθύνονται για την καταστροφή των μικρών ελαιοπαραγωγών. Πρέπει να πληρώσουν! Κυβέρνηση και Περιφέρεια ευθύνονται και για την καταστολή ενάντια στους αγρότες.
Σήμερα, αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας που χτυπάει στην καρδιά του προβλήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση, που θα παλεύει όχι μόνο ενάντια στην καταστολή, αλλά συνολικά κόντρα στο κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις. Γιατί αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται τόσα χρόνια και μας έχουν στήσει στον τοίχο και με αυτές είναι που πρέπει να συγκρουστούμε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook