Ο ειδικός επιστήμονας σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας Κώστας Λαμπρόπουλος αναλύει για το newsbeast.gr τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις

«Η πρωινή απέλαση του Λίβυου πρέσβη αποτελεί εκ μέρους της Ελλάδας ένα πρώτο βήμα απενεργοποίησης του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία», δηλώνει στο newsbeast.gr ο ειδικός επιστήμονας σε ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας και συνεργάτης του διεθνούς οργανισμού πολιτικής ασφάλειας της Γενεύης Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Κληθείς να μας αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει ότι η απέλαση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αφενός έχει συμβολική σημασία αλλά αφετέρου εμπεριέχει και ουσιαστική αφού δείχνουμε στην κυβέρνηση της Λιβύης «ότι δεν αναγνωρίζουμε την παραβατική συμπεριφορά της έναντι της χώρας μας μετά την απόφασή της να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών που απειλούν ευθέως την ελληνική επικράτεια».

Προσθέτει δε ότι η απέλαση δεν αφορά το πρόσωπο αυτό καθ’ αυτό αλλά την διπλωματική του ιδιότητα, ενώ εκτιμά ότι η Λιβύη δεν πρόκειται να στείλει σύντομα στη χώρα μας νέο διπλωμάτη της. «Επί της ουσίας πάψαμε να νομιμοποιούμε από την πλευρά μας την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ» σημειώνει.

«Την ίδια ώρα καλούμε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής που ελέγχεται από τις αντίπαλες δυνάμεις, αυτές της κυβέρνησης του Εθνικού Στρατού (LNA). Ο κ. Αγκίλα Σαλέζ, που αναμένεται στην Αθήνα, έστειλε ήδη επιστολές στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλειά του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook