Να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πλημμύρες στα Χανιά και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ανέφερε ότι το ύψος των ζημιών είναι 200 εκατ. ευρώ και οι Δήμοι Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου - Σελίνου, όπως είπε, δέχθηκαν τα σφοδρότερα πλήγματα σε καλλιέργειες, κατοικίες και ποιμνιοστάσια.

Έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία του κράτος και για ανυπαρξία έργων υποδομών και προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκτιμήσει το κόστος των καταστροφών στα 120 εκατ. ευρώ και έδωσε 10 εκατ. για άμεσες επεμβάσεις και άλλα 5 εκατ. ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων.

Ανέφερε ότι εγκρίθηκαν 78 εκατ. ευρώ για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών και δήλωσε ότι το συντομότερο θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Στη δευτερολογία ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι η κατάσταση στα Χανιά παραμένει όπως πέρυσι μετά τις πλημμύρες του χειμώνα και ότι η περιοχή δεν έχει χαρακτηρισθεί πλημμυροπαθής.

Πρόσθεσε ότι έχουν εκταμιευθεί ελάχιστα ποσά και μόνο για τις διανοίξεις ρεμάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο Δήμο Πλατανιά από τα 50 εκατ. ευρώ των ζημιών εκταμιεύθηκαν 11 εκατ. ευρώ, ενώ 200 σπίτια είναι κίτρινα και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να ελαφρυνθούν από βάρη δανείων.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook