Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων για το επεισόδιο με τα ΜΑΤ κατά τη διαδήλωση των αγροτών στο Ηράκλειο την ημέρα της σύσκεψης των φορέων με τον Μάκη Βορίδη

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Η ΕΟΑΣΝΧ καταγγέλει την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές αγρότες  στο Ηράκλειο όπου πήγαν για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την τεράστια ζημιά από τον δάκο και τις καταστροφές από τις καιρικές συνθήκές. Για την κινητοποίηση είχαν βγάλει κάλεσμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, Αγροτικοί Συλλόγοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Φάρμακα ώστε να αντιμετωπίσει τον δάκο μπορεί να μην φρόντισε να προμηθευτεί το Υπουργείο, φρόντισε όμως να έχει άφθονα χημικά για να αντιμετωπίσει τους μικρομεσαίους αγρότες που διαδήλωσαν για μπορέσουν να επιβιώσουν. Φαίνεται ότι στην λίστα εξόντωσης είμαστε πιο ψηλά από τον δάκο.

Μαζεύτηκαν όλοι μαζί, ο Υπουργός με το επιτελείο του, η Περιφέρεια Κρήτης, οι μεγαλέμποροι που μας ξεζουμίζουν και κάποιοι έκπτωτοι εδώ και πολλά χρόνια συνδικαλιστές της εκάστοτε κυβέρνησης για να δώσουν δήθεν λύση στα προβλήματα μας. Από την συνάντηση αυτή έλειπαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των αγροτών, δεν τους ήθελαν στην αίθουσα αφού θα τους χαλούσαν την σούπα.

Όχι μόνο δεν ήθελαν να δεχτούν αντιπροσωπεία των αγροτών στην συνάντηση αλλά ούτε καν τους άφησαν να τοιχοκολλήσουν τα αιτήματα τους στην είσοδο του Επιμελητηρίου.

Φάνηκε ποιοι είναι απέναντι μας

Οι κουστουμαρισμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, ο Υπουργός και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και το ξεκλήρισμα μας.

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας

Είμαστε μαζί με τους μικρομεσαίους από την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα που παλεύουμε συντονισμένα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους της πόλης που ήταν μαζί μας σήμερα και χτυπήθηκαν και αυτοί από τα ΜΑΤ.

Όσο μας χτυπάνε τόσο μας πεισμώνουν, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στα σχέδια που εφαρμόζουν για να μας εξοντώσουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού μας στις 15 Δεκέμβρη στην πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια, με θέμα την κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Α. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Β. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Γ. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Δ. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

Ε. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΣΤ. Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook