Η ενημέρωση του Υφυπουργού Παιδείας τόσο για τη μεταβατική περίοδο όσο και για τα νέα κτήρια.

Στην Κίσαμο βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου (7/12) ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, για το επίμαχο ζήτημα με τα σεισμόπληκτα κτήρια που ανάγκασαν το ΕΠΑΛ Κισάμου και το ΓΕΛ Κισάμου σε …εξορία, δημιουργώντας απιστευτο πρόβλημα στους μαθητές.

Ο κ. Διγαλάκης σε ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισάμου ενημέρωσε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τους τοπικούς φορείς για το πώς θα γίνει η διαχείριση της μεταβατικής περιόδου (συστέγαση στα γυμνάσια, δρομολόγια λεωφορείων, εν συνεχεία προκατ αίθουσες κτλ), αλλά και για το πλάνο που υπάρχει για τη δημιουργία νέων κτηριακών υποδομών.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας, μέχρι τον Μάρτιο (ίσως και νωρίτερα) οι μαθητές θα έχουν μπει στις προκάτ αίθουσες. Σε ό,τι αφορά τις νέες κτηριακές υποδομές, θα έχουν δημιουργεί σε χρονικό όριο το πολύ 4 χρόνων.

“Είμαι εδώ στην Κίσαμο για να ενημερωθούν οι μαθητες, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί για τις ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση για τη στέγαση του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Κισάμου όσο και για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα. Oι ενέργειες που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι μαθητές στην κανονικότητα. Η αποφαση που πήραμε ήταν η κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος. Δεν υπήρχαν οφέλη οικονομικά και χρονικά να φτιαξουμε το παλιό κτήριο. Προέχει η ασφάλεια των μαθητών. Για την ενδιάμεση κατασταση, η πιο κατάλληλη λύση είναι οι προκατασκευασμένες αίθουσες και υπάρχει και η προσφορά της ΙΜ Κισάμου και Σελίνου για έναν συγκεκριμένο χώρο. Κοιτάζουμε, πώς το ταχύτερο δυνατόν θα μπουν οι μαθητές σε αυτές τις αίθουσες και θα επιστρέψουν στα πρωινά τους μαθηματα”, επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης.

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους κατασκευής των σχολείων τόνισε ότι, “δεν μπορώ να δεσμευτώ για χρόνους κατασκευής των νέων συγκροτημάτων. Ένας θετικός χρόνος είναι 4 χρόνια και αν τρέξουν καλά, μπορεί να γίνει και νωρίτερα κατά ένα χρόνο. Σε ό,τι αφορά τις προκάτ αίθουσες ίσως μέχρι τον Μάρτιο να έχουν μπει τα παιδιά έως και τον Μάρτιο”.

Η χρηματοδότηση για τα νέα κτήρια θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Πιθανόν το ένα κτήριο να μπει στο νυν ΕΣΠΑ (2014-2020) και το άλλο κτήριο στο ΕΣΠΑ (2021-2027). “Έτσι κερδίζεται και χρόνος”, ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

Για τη μοριοδότηση των μαθητών

Ο κ.Διγαλάκης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσης τα παιδιά των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κισάμου προς το Υπουργειο Παιδείας, να εισαχθούν με μοριοδότηση. 

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης ανέφερε:

“Καλωσορίζουμε τον Υπουργό στα Χανιά και τον ευχαριστούμε για το άμεσο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας και τα σχολεία μας. Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, από την προχτεσινή σύσκεψη. Θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία. Πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Έχουμε χώρους δικούς μας για να τους αξιολογήσουμε. Για τις προκάτ αίθουσες έχουμε και το χώρο που προτείνει η ΙΜ Κισάμου και Σελίνου. Από κει και πέρα βλέπουμε για τα νέα κτήρια”.

Στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Κισάμου πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος τοου Υφυπουργού με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Διγαλάκης πραγματοποίησε αυτοψία, τοσο στα σεισμόπληκτα κτήρια, όσο και στο χώρο που προτείνει η Ι.Μ. Κισάμου και Σλέινου για να δημιουργήσει τις προκάτ αίθουσες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook