Πρόκειται για μια σπάνια ενέργεια συνεργασίας
   
Ένας Κινεζο-αμερικανός, ο οποίος κρατούνταν στο Ιράν επί τρία χρόνια κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος και ένας κρατούμενος Ιρανός απελευθερώθηκε ως αντάλλαγμα από την Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ένας ιρανός αξιωματούχος.

Η ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιήθηκε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στους επί μακρόν εχθρούς είναι τεταμένες.
Όπως είπε ο Τραμπ, ο Κινεζο-αμερικανός Σιγιούε Γουάνγκ επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ένα ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ιρανός Μασούντ Σολεϊμανί απελευθερώθηκε από τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ δεν κάνει καμία αναφορά στην απελευθέρωση του Σολεϊμανί αλλά ευχαριστεί την ελβετική κυβέρνηση για τη βοήθειά της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Γουάνγκ.

“Η απελευθέρωση Αμερικανών κρατούμενων είναι ζωτικής συμφωνίας για την κυβέρνησή μου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε πίσω στην πατρίδα όλους τους πολίτες μας που κρατούνται άδικα στο εξωτερικό”, ανέφερε.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε νωρίτερα ότι επίκειτο η ανταλλαγή.

“Χαίρομαι που ο καθηγητής Μασούντ Σολεϊμανί και ο κ.Σιγιούε Γουάνγκ θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειές τους. Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσοι ενεπλάκησαν, κυρίως στην ελβετική κυβέρνηση”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Η Ελβετία εκπροσωπεί τα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα στο Ιράν από τότε που η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον διέκοψαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Η Χουά Κιού, η σύζυγος του Γουάνγκ, χαιρέτισε την απελευθέρωση του συζύγου της.

“Η οικογένειά μας είναι ολόκληρη και πάλι. Ο γιος μας Σαοφάν και εγώ περιμέναμε τρια ατέλειωτα χρόνια μέχρι να έρθει αυτή η ημέρα και δύσκολα μπορώ να εκφράσω με λόγια τον ενθουσιασμό μας που θα επανενωθούμε με τον Σιγιούε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
“Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να γίνει αυτό”.

Ο Γουάνγκ, ένας αμερικανός πολίτης και απόφοιτος του πανεπιστημίου Princeton, πραγματοποιούσε έρευνα για τις ανάγκες της διδακτορικής του διατριβής στο Ιράν, το 2016, όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε από την Τεχεράνη ότι “διενεργεί κατασκοπεία υπό την πρόφαση της έρευνας”, μια κατηγορία την οποία αρνείται τόσο η οικογένειά του όσο και το πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και καταδικάστησε σε δεκαετή ποινή φυλάκισης το 2017.

Ο Σολεϊμανί, ένας ειδικός των βλαστοκυττάρων, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σικάγο τον Οκτώβριο του 2018 ως ύποπτος ότι επιχειρεί να περάσει από τις ΗΠΑ στο Ιράν βιολογικό υλικό κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων επί του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η Γουάσινγκτον έχει ζητήσει να απελευθερώσει το Ιράν τους Αμερικανούς κρατούμενους, περιλαβανομένων του πατέρα και γιου Σιαμάκ και Μπακέρ Ναμαζί, Μάικλ Ρ. Γουάιτ–ενός βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού που φυλακίστηκε πέρυσι–και του Ρόμπερτ Λέβινσον, ενός πρώην πράκτορα του FBI που αγνοείται από το 2007.

Πολλές δεκάδες Ιρανοί κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές, αρκετοί από αυτούς λόγω παραβίασης των κυρώσεων.

Η ένταση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ κλιμακώθηκε όταν ο Τραμπ απέσυρε τον περασμένο χρόνο την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις έξι μεγάλες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, οι οποίες έχουν καταρρακώσει την οικονομία της Τεχεράνης.

Ως αντίποινα το Ιράν άρχισε σταδιακά να αίρει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη συμφωνία.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook