Ψηφίστηκε στην Βουλή η παραχώρηση όλου του συγκροτήματος των παλιών φυλακών στα Χανιά απο την Κτηματική Υπηρεσία στο Υπ. Δικαιοσύνης

«Ανάσα» για τις Δικαστικές υπηρεσίες των Χανίων που «ασφυκτιούν» στο υπάρχουν κτίριο της πλατείας Ελευθερίας, αναμένεται να αποτελέσει η ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των παλιών φυλακών.

Παράλληλα όμως θα αλλάξει όψη και θα αποκτήσει «ζωή» ένα οικοδομικό τετράγωνο το οποίο από το 2013 που έγινε η μεταστέγαση στις νέες φυλακές Αγυιάς, στέκει έρημο και ερειπωμένο.

Το πρώτο βήμα έγινε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή στο οποίο είχε κατατεθεί και τροπολογία στο άρθρο 8 στην παράγραφο 2 της οποίας αγράφοντο τα εξής:

«2. Παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στο Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων» (ΤΑΧΔΙΚ), η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 180 αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων, εκτάσεως 1.649,00 τ.μ., (νεότερη καταμέτρηση βάσει του κτηματολογικού διαγράμματος) με τα συστατικά και τα παραρτήματά του, όπως αυτό εμφαίνεται στο από 15.11.1969 Τοπογραφικό Διάγραμμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Χανίων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.»

Όπως διευκρινιζόταν «το εν λόγω κτίριο παραμένει κενό, από το έτος 2013, οπότε και δημιουργήθηκε νέο Κατάστημα Κράτησης. Η εγκατάλειψη του κτιρίου έκτοτε, έχει προκαλέσει εύλογα  προβλήματα, τόσο υγειονομικού όσο και πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αφού αυτό βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Χανίων.

 Από την άλλη πλευρά οι Δικαστικές Υπηρεσίες της πόλης στενάζουν από την έλλειψη στοιχειωδών χώρων για την τήρηση των αρχείων και τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δικαστηρίων και αναζητούν χώρο για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους. 

Το παραχωρούμενο κτίριο βρίσκεται εγγύτατα των δικαστηρίων και μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες υπηρεσιών του Εφετείου, Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου.»

Επίσης στην παράγραφο 3 διευκρινίζεται πως για την αποδοχή της παραχώρησης «εκδίδονται αποφάσεις του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού στις οποίες προσδιορίζεται ο ακριβής σκοπός της παραχώρησης. Οι αποφάσεις αυτές, στις οποίες περιγράφονται τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία των ως άνω παραγράφων, το δικαίωμα και όλα τα άλλα απαιτούμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας στοιχεία, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώριση της μεταβίβασης ενός εκάστου των ακινήτων αυτών, στο αρμόδιο Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλακείο.»

Υπενθυμίζεται πως αναφορά στο κτίριο των παλιών φυλακών είχε γίνει στον  Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο ο οποίος μαζί με τη βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη τον περασμένο Αύγουστο είχε συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.

Τότε τέθηκε το πάγιο αίτημα του Συλλόγου για παραχώρηση του ακινήτου στο Υπ. Δικαιοσύνης και υπήρξε η διαβεβαίωση πως είναι κάτι που θα γίνει, ενώ στην συνέχεια θα αναζητηθούν πιστώσεις για τις αναγκαίες εργασίες στο κτίριο μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης μιλώντας στο Flashnews.gr, έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία καθώς λύνεται το θέμα αξιοποίησης των παλαιών φυλακών που απασχολούσε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

«Τα Δικαστήρια Χανίων δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Μετά τις εκλογές ανέλαβε το θέμα η κα Μπακογιάννη η οποία το προώθησε με αίσιο τέλος. Αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης» είπε ο κ. Δασκαλάκης.

Να σημειωθεί πως μια πρώτη μελέτη για το κτιριακό συγκρότημα είχε ήδη γίνει από την Τεχνική Υπηρεσίας της Περιφέρειας, την οποία ανέλαβε στην συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Δικαιοσύνης και όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης «τώρα έχουμε μια αρκετά καλή μελέτη για το κτίριο των παλαιών φυλακών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook