Οι ξενοδόχοι των Χανίων ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ενεργειακά αυτόνομες

Ημερίδα για την ενέργεια και για το πώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό κόστος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Σαμαριά”. 

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Μανώλης Χρονάκης, Διαχειριστής της εταιρείας, ”Κλάδης ενεργειακή”, ο Στάθης Βωβός, Εμπορικός διευθυντής της ”Elpedison” και ο Γιώργος Μεραμπελιωτάκης, Διεθυντής της ”Κλάδης ενεργειακή”, καθώς η ημερίδα διεξήχθη με την συνεργασία της “Κλάδης ενεργειακή” και της “Elpedison”. 

Ο Μανώλης Χρονάκης, Διαχειριστής της εταιρείας ”Κλάδης ενεργειακή”, ανέφερε στο flashnews.gr, ότι, η εταιρεία σε συνεργασία με την Elbedison, διοργάνωσε αυτή την ημερίδα με σκοπό, να ενημερώσει τον ξενοδοχειακό κλάδο στα τεκταινόμενα πάνω στο κομμάτι της ενέργειας. Όσοι παρευρέθηκαν, στην ημερίδα, ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις που έρχονται, στις αλλαγές, στις ανατιμήσεις και στις νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν μία συνεργασία πολλών ετών και αναπτύσσουν από κοινού, διάφορα κομμάτια όπως είναι το “net metering”, το οποίο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων, με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους και του ενεργειακού αποτυπώματος”. 

Όπως, τόνισε ο κ. Χρονάκης, πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη κάνουν προσπάθειες να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και το κόστος ενώ ενδιαφέρονται και για την ευρύτερη βιώσιμη ανάπτυξη. Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία, στρέφονται προς την αειφορία και για λόγους οικονομικούς αλλά και γιατί οι ίδιοι οι πελάτες θέλουν τα ξενοδοχεία να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πλέον, τα ίδια τα τουριστικά πρακτορεία, ειδικά τα πολύ μεγάλα, ψάχνουν ξενοδοχεία που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 

Πώς μία επιχείρηση θα μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει μέσω του ”net metering”

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας, από Α.Π.Ε και ο συμψηφισμός της με την ενέργεια που καταναλώνουμε από το δίκτυο. Το ”net metering” αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέρειας. Οικίες, αγρότες, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ξενοδοχεία. Τα όρια της κάθε επένδυσης καθορίζονται, από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, τη Συμφωνημένη Ισχύ της εγκατάστασης, το διαθέσιμο χώρο και τις καταναλώσεις που θέλει ο καθένας να καλύψει. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών, ενώ δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Με ποιους τρόπους, έχει την δυνατότητα ένα ξενοδοχείο να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει

Μπορεί να γίνει για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τον φωτισμό, χρησιμοποιώντας αντλίες πιο καινούριας τεχνολογίας, με την παθητική προστασία, κάνοντας θερμομονώσεις, ενώ μπορούν να μειώσουν το πρωτογενές τους κόστους, εγκαθιστώντας ένα ”net metering” το οποίο θα δώσει στην επιχείρηση την ευκαιρία να παράξει το δικό της ρεύμα με σκοπό την βιοκατανάλωση. 

Πότε μπορεί να κάνει απόσβεση μία επιχείρηση εφόσον τοποθετήσει “net metering”

Ένα σύστημα 100 kw που υπάρχει αυτή τη στιγμή να αδειοδοτηθεί στην Κρήτη, έχει ένα κόστος γύρω στις 60.000 ευρώ και κατά την πρώτη χρονιά, το όφελος ξεκινάει από 15.000 ευρώ αλλά λόγω των επικείμενων αυξήσεων που έρχονται στην τιμολόγηση του ρεύματος, από την Ευρωπαϊκή ένωση, η οποία θα αυξήσει τους ρίπους και θα επιβάλει ένα πέναλτι, στην κλασσική ηλεκτροπαραγωγή, και οι αυξήσεις αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι το 2040. Μέσω του ”net metering” το όφελος, θα φτάσει το 25ο έτος να είναι 25.000 ευρώ.

Τα οφέλη του ”net metering” σε μία μέση επιχείρηση, όπως παρουσιάστηκαν στην ημερίδα 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook