Η σκηνή μοιάζει βγαλμένη από ταινία καταστροφής: ένα τεράστιο λευκό σύννεφο καλύπτει τη Λευκή Νήσο στη Νέα Ζηλανδία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, μέχρι που η ατμόσφαιρα καθαρίζει καθώς τέσσερα ελικόπτερα με διασώστες πλησιάζουν και αποκαλύπτεται μπροστά τους ένα σκηνικό αποκάλυψης…

Το βίντεο αποκαλύπτει όλα όσα αντιμετώπισαν οι θαρραλέοι διασώστες στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσα από πυκνά σύννεφα καπνού, ηφαιστειακής τέφρας και τοξικών ατμών μετά την φονική έκρηξη του ηφαιστείου με τους 6 καταμετρημένους νεκρούς -άλλος ένας τραυματίας υπέκυψε σήμερα – και τους οκτώ αγνοούμενους.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Auckland Rescue Helicopter Trust διακρίνονται δύο διασώστες να αποβιβάζονται στο Λευκό Νησί και να καλύπτουν τα μάτια τους για να τα προστατέψουν από την τέφρα. Ήταν χάρις στη δική τους αυτοθυσία που σώθηκαν τόσες ζωές και δεν είναι ακόμη τραγικότερος ο απολογισμός, όπως είπε και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

«Το σκηνικό από την έκρηξη του ηφαιστείου θύμιζε Τσερνομπίλ»

«Το σκηνικό θύμιζε την τηλεοπτική σειρά για το Τσερνομπίλ», λέει ένας από τους διασώστες που έφθασαν στη Λευκή Νήσο. «Ήταν μια σοκαριστική εμπειρία, όλα ήταν καλυμμένα από λευκή τέφρα», είπε ο Ράσελ Κλαρκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

Όσο για τους επιζώντες; «Ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σκεπασμένοι με τέφρα με τεράστια εγκαύματα, που τα κάλυπτε η στάχτη», συμπληρώνει ο Τζέιμς Τέιλερ, που συνόδευσε ορισμένα από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου σε νοσοκομεία στο Ώκλαντ και το Χάμιλτον.

47 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν στη Λευκή Νήσο την ώρα της έκρηξης του ηφαιστείου, οι 38 εξ’ αυτών από το κρουαζιερόπλοιο Ovation of the Seas. 31 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, αλλά συνολικά οκτώ άτομα αγνοούνται και θεωρείται απίθανο να έχουν επιζήσει.

Ανάμεσά τους ένα ζευγάρι νεόνυμφων από το Μπρισμπέιν, ο 23χρονος Τζέιμς και η 24χρονη Μαντλίν Γουάιτχαουζ, που είχαν παντρευτεί τον περασμένο Σεπτέμβριο κι έκαναν διακοπές στη Νέα Ζηλανδία. «Γεμίζεις την καρδιά μου με ευτυχία κάθε μέρα, Τζέιμς. Είμαι τόσο ευλογημένη που είμαι η γυναίκα σου», έγραφε για τον άνδρα της η 24χρονη την πρώτη επέτειο της γνωριμίας τους.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και μια οικογένεια, ο Άντονι και η Κριστίν Λάνγκφορντ και τα παιδιά τους, ο 19χρονος Τζέσι και η 17χρονη Γουαϊνόνα από το Σίδνεϊ.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook