Οι ίδιες στειρώσεις γίνονται από τον δήμο Αποκορώνου ωστόσο η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι υπάρχουν νομικά κολλήματα

Το θέμα της στείρωσης των αδέσποτων ζώων στα Χανιά που είναι τεράστιο και δυστυχώς, διαχρονικό πρόβλημα στα Χανιά, από εθελοντή κτηνίατρο, φαίνεται ότι “σκοντάφτει” στο γράμμα του νόμου για την αντίληψη της δημοτικής αρχής Χανίων, παρόλο που η ίδια διαδικασία στείρωσης από εθελοντή με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές διενεργείται κανονικά στον δήμο Αποκορώνου!

Βάσει της εισήγησης που έφερε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων, η δημοτική σύμβουλος Νίκη Αποστολάκη, στις 04.12.2019 η εθελόντρια κτηνίατρος Dr Margarethe Keyl υπέβαλε αίτηση – υπεύθυνη δήλωση προς τον Δήμο Χανίων η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 57161/04.12.2019 σύμφωνα με την οποία δηλώνει ότι προτίθεται να διενεργήσει εθελοντικά δωρεάν έως σαράντα (40) στειρώσεις στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2019 σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου Χανίων, ότι οι στειρώσεις είναι δυνατόν να διενεργηθούν στο Κτηνιατρείο του Δήμου Χανίων, καθώς το κτίριο αυτό πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ως άνω εγκύκλιο και διαθέτει κατ’ ελάχιστο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τις επεμβάσεις και αιτείται την παραχώρηση του χώρου του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων για να διενεργηθούν εθελοντικά στειρώσεις έως σαράντα (40) αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Χανίων και ηλεκτρονική σήμανση αυτών, αναφέροντας τα φαρμακευτικά σκευάσματα που απαιτούνται και υποβάλλοντας και την απαιτούμενη από το νόμο άδεια του ΓΕΩΤΕΕ.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τονίστηκε ότι υπάρχουν κολλήματα νομιμότητας διαδικασιών που πρέπει να λυθούν. “Η υπερψήφιση μιας πρότασης που λέει προχωρήστε στις εθελοντικές στειρώσεις ενω παράλληλα υπάρχει σαφής απάντηση της υπηρεσίας που αναφέρει ότι δεν δύναται βάσει νόμου να μπορέσει να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες εθελοντικές στειρώσεις, πού αποσκοπεί; Εγώ να δώσει εντολή “εντέλλεσθαι”, να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο από την υπηρεσία δεν το αναλαμβάνω. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν προωθεί τις στειρώσεις αλλά προωθεί τη διαστρέβλωση των νόμιμων διαδικασιών” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο δήμος είναι υπερ των στειρώσεων αρκεί να τηρείται η νομιμότητα. Δεν υπάρχει κτηνίατρος του δήμου ή ιδιώτης που να θέλει να παρευρίσκεται σε αυτή τη δράση, δεν υπάρχει νόμιμος χώρος αποθεραπείας. Τέλος ανέφερε ότι όλο αυτόν τον καιρό, ο δήμος στη νέα θητεία έχει διαχειριστεί 164 ζώα συντροφιάς, έχουμε κάνει 104 στειρώσεις και έχουν προχωρήσει 55 υιοθεσίες. 

Η δημοτική σύμβουλος Νίκη Αποστολάκη που εισηγήθηκε το θέμα έκανε λόγο για γραφειοκρατική λαγνεία, επεσήμανε ότι τρεις ιδιώτες κτηνίατροι θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα εθελοντικής στείρωσης και κάλεσε την υπηρεσία να μην στέκεται στο γράμμα του νόμου αλλά στο πνεύμα του νόμου. Επανέλαβε μάλιστα, ότι ο δήμος Αποκορώνου πραγματοποιεί ήδη αυτές τις στειρώσεις με την εθελόντρια. Ψηφίζουμε για να στειρωθούν έστω αυτά τα 40 ζώα, είπε η κα Αποστολάκη

Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, ανέφερε ότι το ζητούμενο δεν είναι να ανοίξουμε μέτωπο και δεν τίθεται θέμα πολεμικών με τα φιλοζωικά σωματεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα με τη στείρωση αδέσποτων εθελοντικά από κάποια κτηνίατρο που είναι στην Ε.Ε. και να βρούμε τον τρόπο να γίνει. Με δεδομένο ότι όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία. Σε κανέναν δεν δίνουμε εντολή “εντέλεσθαι”.

Ο κ. Γιώργος Γεωργακάκης, τόνισε ότι η πρόταση θα πρέπει να είναι νομότυπη. Μπορεί όμως ο δήμος να διασφαλίσει τη διαδικασία με την προσκόμιση αποδεικτικών που απαιτούνται. Διερωτήθηκε “Γιατί λέμε όχι σε κάθε εθελοντική πράξη;” συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δει ο δήμος τις προδιαγραφές του νόμου και εφόσον είναι νόμιμοι να εξευρεθεί από τον δήμο ένας κατάλληλος χώρος.

Ο κ. Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε ότι είναι δύσκολη νομοθεσία που χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Εδώ προστίθεται και μια δυσκαμψία των υπηρεσιών. Επί των ημερών μας είχαν γίνει εκατοντάδες στειρώσεις όμως το κτηνιατρείο δεν μπόρεσε να στηρίξει αυτή τη διαδικασία λόγω των αγκυλώσεων. Οπότε με την ψήφιση της πρότασης αυτής είναι ευκαιρία να ξεκολλήσουμε από τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο κ. Σαρρής είπε ότι υπάρχει αναγνωρισμένος κτηνίατρος, τρεις κτηνίατροι ιδιώτες από τα Χανιά συμφωνούν να συμμετάσχουν. Βιώνουμε έναν μικρό πόλεμο με τις φιλοζωικές, τους κτηνιάτρους και την υπηρεσία. Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάθεση συνεργασίας. Δήλωσε πως συμφωνεί με την πρόταση γιατί τη θεωρεί ευκαιρία.

Ο κ. Βουρλάκης είπε ότι είναι σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Πρέπει να υπάρχει μόνιμη στελέχωση κτηνιατρείου στα Χανιά. Έστω όμως είναι θετική και η προσωρινή λύση με την οποία προτίθεται κάποιος να κανει εθελοντικά τις στειρώσεις.

Ο κ. Σεραφείμ Ρίζος είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Κανείς δεν θα κατηγορούσε τη δημοτική αρχή αν απλοποιούσε τις διαδικασίες και αξιοποιούσε την προσφορά των εθελοντών ακόμα κι αν ξέφευγε από νομότυπες λεπτομέρειες κατέληξε ο κ. Ρίζος.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 30 ναι, 10 όχι και 2 αποχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook