Το πρόγραμμα της εκδρομής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει για πρώτη φορά κυκλική πεζοπορία στο φαράγγι του Τσιγκούνη. Πρόκειται για πανέμορφο, άγριο κι ανεξερεύνητο –για το Σύλλογό μας- φαράγγι ανάμεσα στα χωριά Σφάκα και Λάστρο Σητείας, που θυμίζει πολύ το γειτονικό φαράγγι του Κουδουμή.  Ονομάζεται έτσι λόγω της μικρής ποσότητας νερού που συγκρατεί.

Θα ξεκινήσουμε με τα αυτοκίνητά μας από τον Άγιο Νικόλαο κι αφού περάσουμε τη Λάστρο θα σταματήσουμε δεξιά στην εθνική οδό στην τελευταία στροφή πριν τη Σφάκα. Θα συνεχίσουμε με τα πόδια μέσα από το φαράγγι με την πυκνή βλάστηση από πικροδάφνες, συκιές στην αρχή  και πουρνάρια στη συνέχεια.

Σε 1-1,5 ώρα περπάτημα περίπου φτάνουμε στα πρώτα δύσβατα σημεία, όπου το νερό έχει σμιλέψει με το πέρασμά του απότομα φυσικά τοιχία, που θυμίζουν πίστες αναρρίχησης. Εδώ θα χρειαστεί πολλή προσοχή και βοήθεια από τους συνοδοιπόρους μας για το πέρασμά τους. Συνεχίζουμε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ώσπου φτάνουμε στο πιο εντυπωσιακό μέρος του φαραγγιού: όπου το νερό έχει σμιλέψει εντυπωσιακά τοιχία ύψους 5 μέτρων περίπου, που ‘κλείνουν’ γύρω-γύρω ένα φυσικό ‘οικοδόμημα’, που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν φτιάχτηκε από ανθρώπου χέρι.

Την πορεία μας συνοδεύουν όρνια. Στο φαράγγι αυτό εδρεύει ακόμα ένα από τα λίγα εναπομείναντα στην Κρήτη ζευγάρια γυπαετών –κοκαλάδων (είδος προς εξαφάνιση), γι’ αυτό και οι ντόπιοι το ονομάζουν το φαράγγι και ‘Κοκκαλιά’.

Στη συνέχεια η πορεία μας γίνεται όλο και πιο ανηφορική, ώσπου 3 ώρες μετά την έναρξη της πεζοπορίας βγαίνουμε επιτέλους από το φαράγγι και κατευθυνόμαστε στο οροπέδιο της Μονοκαράς, γεμάτο αγροικίες και οπωροφόρα δέντρα. Κατεβαίνοντας έχουμε ωραία θέα σε Μόχλος, Ψείρα και κόλπο Μιραμπέλου. Περνάμε από Ρούσα χωράφια με τα περίφημα πηγάδια-‘λίμνες’, όπως τα λένε οι ντόπιοι. Αργότερα από τον παλιό οικισμό ‘Κελλιά’ κ τέλος βρίσκουμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και παίρνουμε το πλακόστρωτο παλιό μονοπάτι που σε μισή ώρα μας βγάζει στο χωρίο της Σφάκας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η πεζοπορία απευθύνεται σε πεπειραμένους και με καλή φυσική κατάσταση ορειβάτες. Η δυσκολία της οφείλεται κυρίως στα σημεία που θέλει προσεκτικό σκαρφάλωμα λόγω ολισθηρότητας των βράχων, αλλά και στο γεγονός ότι σε στενά περάσματα του φαραγγιού υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Απαιτούνται μπατόν, αδιάβροχο, φαγητό και νερό για το δρόμο. 

  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 5-6 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)
  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: περίπου 9,5 χιλιόμετρα
  • ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 598 μέτρα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΑΡΧΗΓΟΣ: Μετζογιαννάκη Μαρία(τηλ.6973363701)
  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (απαραίτητα ως το απόγευμα του Σαββάτου): Ευδαίμων Παναγιώτης (6979687576)

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου  ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook