Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη και στα Χανιά από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η πρόβλεψη του  Μανώλη Λέκκα.

Το Βαρομετρικό χαμηλό που από το βράδυ της Δευτέρα επηρεάζει την Κρήτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ιδιαίτερα τις δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, θα συνεχίσει και σήμερα Παρασκευή να προκαλεί φαινόμενα στις ίδιες περιοχές με ενίσχυση μάλιστα των Δυτικών ανέμων με εντάσεις που σταδιακά θα φθάσουν τα 5 – 6 Μποφώρ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα. 

Αναλυτικά:

Αυτή την ώρα ένα νέο, αρκετά πιο ισχυρό Βαρομετρικό χαμηλό δημιουργείται στην Αδριατική θάλασσα και αναμένεται από σήμερα κιόλας τις βραδινές ώρες της Παρασκευής να κινηθεί προς τη χώρα μας προκαλώντας μία σύντομη αλλά αρκετά έντονη κακοκαιρία με βροχές, τοπικές καταιγίδες, πολύ ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

 Η κακοκαιρία αυτή θα επηρεάσει και το νησί μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές  βροχές, τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες (με πιθανή τοπική χαλαζόπτωση), ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια της Κρήτης, καθώς και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιοδυτικούς έως και Νότιους ανέμους. Η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από το Σάββατο τις πρωινές ώρες , αρχικά από τα δυτικά και πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα μετακινηθούν και ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν από ΝΔ διευθύνσεις  με εντάσεις που θα φθάνουν  τα 7-8 Μποφώρ με τις μέγιστες όμως ριπές να ξεπερνούν κατά τόπους και τα 9 Μποφώρ. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στο νησί μας χωρίς όμως να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία αφού τα υψόμετρα προσδιορίζονται να είναι πάνω από τα 1600 μέτρα. Η θερμοκρασία, λόγω και των νοτιάδων, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την ελάχιστη κοντά στου 10 – 12⁰C στα πεδινά και η μέγιστη γύρω από τους 16⁰C.

Το Βαρομετρικό χαμηλό μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα έχει κινηθεί και αυτό ανατολικά της Κρήτης στρέφοντας ακόμη περισσότερο τους ανέμους  σε Βόρειες διευθύνσεις και έτσι αναμένεται ότι θα συνεχίσουν οι βροχές και για την Κυριακή, περισσότερο όμως σε βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή και τοπικά σε νότιες περιοχές. Οι Βόρειοι άνεμοι της Κυριακής θα κυμαίνονται σε εντάσεις στα 4 – 5, τοπικά στα νότια έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα, λόγω και  των βοριάδων.

Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από την Κυριακή το βράδυ σταδιακά σε ολόκληρη την Κρήτη και από Δευτέρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες με περισσότερη ηλιοφάνεια, εξασθενημένους ανέμους και επαναφορά των μέγιστων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα επίπεδα των 18 έως και 20⁰C.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook