Δικαίωση της πρότασης του Βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη – “Είναι ένα άναπτυξιακό έργο που τελεί υπό αξιολόγηση”, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή 

 Ως μια αφετηρία ρεαλιστικού διαλόγου προς την κατεύθυνση κατασκευής του έργου του ΒΟΑΚ μπορούν να χαρακτηριστούν όσα τόνισε στη Βουλή σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Χανιώτη βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη (βάσει της πρότασής του τελευταίου για την χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ) 

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει η σχετική δυνατότητα. Μια δυνατότητα που όπως τόνισε ο κ. Βολουδάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook, “προέκυψε χάρη στη συστηματική δουλειά και την επιτυχημένη διαπραγμάτευση του ίδιου του Υπουργού στο Eurogroup. Πάμε τώρα για τα επόμενα βήματα!”.

Ο Μανούσος Βολουδάκης πρότεινε, προ ολίγων εβδομάδων, μια νέα πιθανή πηγή δημόσιας χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων που επιστρέφουν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης (SMPs – ANFAs). Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου του χαρτοφυλακίου τους τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012 (PSI).  Τα χρήματα αυτά  επιστρέφονται μεν στην Ελλάδα, μένουν όμως απολύτως αδρανή και αναξιοποίητα, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει προς το παρόν ότι τα χρήματα αυτά κατατίθενται στο γνωστό «μαξιλάρι» ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου και δεσμεύονται ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Χρήστος Σταϊκούρας: “Προσεγγίζουμε με μεθοδικότητα τον ΒΟΑΚ”

Στην ερώτηση λοιπόν του Μανούσου Βολουδάκη σήμερα το πρωί στη Βουλή, “αν υπάρχει διαδικασία κατάρτισης λίστας έργων προς χρηματοδότηση από τα χρήματα αυτά”, ο Υπουργός Οικονμικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε:

“Η ερώτηση σας είναι εύστοχη, σημαντική και επίκαιρη. Αναδεικνύει ένα σημαντικό θέμα για την ενίσχυση των επενδυτικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της χώρας. Αυτο προέρχεται από την αξιοποίηση κερδών ευρωπαίκών κεντρικών τραπεζών, από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Για πρώτη φορά ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση και αποφασίστηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. Αναγνωρίστηκε δηλαδή η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος της και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου ελάφρυνησης του χρέους”. 

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι τα κέρδη σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων που επιστρέφουν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης (SMPs – ANFAs) ανέρχονται στα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν σε 8 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση εκταμιεύτηκε και δόθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και τώρα εκταμιεύεται η δεύτερη δόση.

Το Εurogroup για πρώτη φορά αποφάσισε μέρος των κερδών αυτών να αξιοποιηθεί για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.. 

Βάσει του παραπάνω ο Υπουργός Οικονοικών επεσήμανε: “Ένα αναπτυξιακό έργο που τελεί υπό αξιολόγηση είναι και εκείνο του ΒΟΑΚ. Το προσεγγίζουμε με μεθοδικότητα και ρεαλισμό. Αναμένονται πρωτοβουλίες”.

Βολουδάκης: “Ο ΒΟΑΚ αποτελεί Εθνική ανάγκη”

Στη δευτερολογία του ο Μανούσος Βολουδάκης επεσήμανε:  “Ο ΒΟΑΚ είναι η κατεξοχήν περίπτωση που θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτή τη συζήτηση. Είναι ένα έργο που κοστολογείται από τον Οργανισμό Αναάπτυξης Κρήτης περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων απαλλοτριώσεων, ΦΠΑ κτλ. Είναι δηλαδή τα μισά χρήματα που θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023. Εδώ υπάρχει μια Εθνική ανάγκη και μια μεγάλη ανάγκη της Κρήτης. Θυμίζω ότι ο ΒΟΑΚ είχε ενταχθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Εδώ έχουμε μια πηγή που μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι και το σύνολο του κόστους του έργου”.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα αναπτυξιακά έργα, ανάμεσα τους και το έργο του ΒΟΑΚ (μετά και την πρόταση του Μανούσου Βολουδάκη) υπάρχει μια εν εξελίξει διαδικασία στο Υπουργείο Υποδομών.

Το θέμα είναι ότι μετά την πρόταση του Χανιώτη Βουλευτή, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε ενημερώσει, πριν λίγες εβδομάδες και τους τοπικούς φορείς, ξεκινά ο ρεαλιστικός διάλογος για τον ΒΟΑΚ.

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή και τον διάλογο Σταϊκούρα-Βολουδάκη:

Η αναφορά του Υποργού Υποδομών για το ζήτημα του ΒΟΑΚ

Αργότερα, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι το έργο θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2022, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη..

“Σε κάθε περίπτωση το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το νωρίτερο το 2022 καθώς δεν υπάρχει καμία μελετητική ωριμότητα.
Η μέθοδος της κατάτμησης του έργου που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «όχι απλά είχε διόδια, είχε και κρυφές επιβαρύνσεις. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μπουν διόδια”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook