Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. 

Πετώντας το πακέτο για πάντα στα σκουπίδια, βελτιώνουμε τόσο την υγεία μας όσο και την οικονομική μας κατάσταση – μέσα σε ένα χρόνο ενδέχεται να εξοικονομήσουμε περισσότερα από 1500€. 

Ωστόσο, όπως τα περισσότερα πράγματα που μας κάνουν καλό, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μερικές από τις ενοχλητικές παρενέργειες που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είναι η νευρικότητα και η αύξηση του βάρους τους. Ευτυχώς για εσάς, έχουμε να σας προτείνουμε επτά λύσεις για να αποφύγετε τουλάχιστον το δεύτερο.

Ρίξτε το στη γυμναστική

Η νικοτίνη έχει την τάση να αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως όταν κόψετε το κάπνισμα, θα καίτε λιγότερες θερμίδες από ό,τι μέχρι τώρα. Αν, όμως, το αντικαταστήσετε με γυμναστική, όχι μόνο θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τον μεταβολικό σας ρυθμό, αλλά και θα το κάνετε με έναν πολύ – αλλά πολύ – πιο υγιή τρόπο. Παράλληλα, ο οργανισμός σας θα αποτοξινωθεί ταχύτερα από τη νικοτίνη και θα αντεπεξέλθει πιο αποτελεσματικά σε αυτές τις δύσκολες πρώτες εβδομάδες.

Απολαύστε το φαγητό σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε λίγες μέρες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο, είναι πως η γεύση σας θα αρχίσει σταδιακά να βρίσκει τον παλιό καλό της εαυτό. Και φυσικά, αυτό είναι πολύ ευχάριστο, όμως ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσετε τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε για να το… γιορτάσετε! Αντί για αυτό, προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά όπως της αξίζει. Έτσι, θα δώσετε και στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αντιληφθεί ότι χόρτασε.

Απασχολήστε τα χέρια σας

Το τσιγάρο δεν είναι εθιστικό μόνο εξαιτίας των ουσιών που περιέχει: Πάνω από όλα είναι μια μακροχρόνια συνήθεια. Για αυτό και είναι δύσκολο να το βγάλουμε από τη ζωή μας από τη μία μέρα στην άλλη. Ορισμένοι πρώην καπνιστές βρίσκουν παρηγοριά στο κομπολόι, ενώ άλλοι το ρίχνουν στο… πλέξιμο. Άλλη μια επιλογή, ιδίως για τις ώρες που βρίσκεστε στο γραφείο ή το σπίτι, είναι να κόψετε λαχανικά όπως καρότα ή αγγούρια σε στικ, ώστε το σχήμα τους να θυμίζει τσιγάρο.

Τσιμπήστε κάτι (πολύ) ελαφρύ

 Ο κυριότερος λόγος που πιάνετε τον εαυτό σας να θέλει διαρκώς να φάει κάτι, είναι το γεγονός ότι είχατε συνηθίσει να απασχολείτε μονίμως τα χέρια και το στόμα σας με ένα τσιγάρο. Τώρα που αυτό βγήκε από την εξίσωση, το φαγητό είναι η πιο εύκολη παρηγοριά. Δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθείτε. Αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές. Προτιμήστε σνακ με λίγες θερμίδες, όπως ποπ κορν χωρίς βούτυρο, ώστε να μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες χωρίς να παχύνετε.

Εκτεθείτε

Συχνά η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από μια ιδιότυπη… μυστικοπάθεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην μοιραστούμε αυτή την ευχάριστη είδηση, με κυριότερο τον φόβο μας ότι θα απογοητεύσουμε εντέλει τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ανάβοντας και πάλι ένα τσιγάρο. Εν μέρει συμφωνούμε με αυτή τη λογική: Για παράδειγμα, προτείνουμε να το ανακοινώσετε στη μαμά σας όταν σιγουρευτείτε ότι είστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, μιλώντας για αυτό στις κολλητές σας, θα έχετε στη διάθεσή σας πολύτιμη βοήθεια. Ίσως να είναι εκείνες που θα σας συγκρατήσουν από το να καπνίσετε στην επόμενη βραδινή έξοδο ή ίσως απλώς ντραπείτε να ξανακυλήσετε μετά τις… διακηρύξεις σας πως το σταματήσατε για πάντα.

Πιείτε άφθονο νερό

Τις πρώτες ημέρες το νερό θα σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε από τη νικοτίνη. Στη συνέχεια, θα σας φουσκώσει αρκετά ώστε να προσπεράσετε τις λιγούρες που σας προκαλεί η απουσία του τσιγάρου. Πιθανότατα δεν θα πετυχαίνει κάθε φορά, όμως δεν χάνετε τίποτα αν δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν κάνετε… επιδρομή στο ψυγείο.

Μην το σκέφτεστε περισσότερο από ό,τι πρέπει

Όσο και αν προσπαθήσετε να το αποφύγετε, δεν αποκλείεται να πάρετε λίγο επιπλέον βάρος. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Πρώτα από όλα, οι περισσότεροι (πρώην) καπνιστές δεν παίρνουν περισσότερα από 5-6 κιλά, τα οποία θα είναι πολύ εύκολο να χαθούν όταν το σώμα σας συνηθίσει τη νέα συνθήκη. Το σημαντικότερο; Ακόμη και να μην καταφέρετε να τα ξεφορτωθείτε, η διακοπή του καπνίσματος επηρεάζει την κατάσταση της υγείας σας πολύ περισσότερο από μερικά επιπλέον κιλάκια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook