Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη των θέσεων 

«Καίριες και ζωτικές που θα επιφέρουν μια ισορροπία στο σύστημα» θα είναι οι προσλήψεις των νέων γιατρών που προγραμματίζονται για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής διοικητής του ιδρύματος κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης.

Πρόκειται για συνολικά 15 νέους γιατρούς, που αναμένεται να προσληφθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς επίκειται η προκήρυξη των σχετικών θέσεων έως το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου. Ειδικότερα, πρόκειται για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο αλλά «πάγωσε» λόγω της προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών αλλά και για την διακήρυξη τριών θέσεων γιατρών που είχε κηρυχθεί άγονη.

Σήμερα το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει εγκεκριμένες 92 θέσεις γιατρών αλλά υπηρετούν μόλις 67 συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν. Τα πολλά κενά έχουν προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία σε κλινικές και τμήματα και το γεγονός της άμεσης προκήρυξης 15 θέσεων έφερε ανακούφιση στο ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι θέσεις που θα καλυφθούν είναι ένας πνευμονολόγος, δύο αναισθησιολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, ένας γυναικολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας χειρούργος, ένας νευρολόγος, ένας ουρολόγος, ένας παθολόγος και δύο επιμελητές για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι σοβαρές ανάγκες των υπηρεσιών του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο τέθηκαν επί τάπητος και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο κατόπιν αιτήματος  του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Στην συνάντηση συμμετείχε η διοικήτρια   Ελένη  Μπορμπουδακη και ο υποδιοικητής  Δημήτρης Αγαπίου, ενώ από τον Ιατρικό Σύλλογο συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Στεφανάκης,  ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαρκάκης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Άννα Ελευθεριάδου,  μέλος του Δ.Σ. Επίσης από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου συμμετείχαν ο διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας  Χαράλαμπος Μαρκάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ  Ηλίας  Λαμιώτης και η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής Ελένη Ιωαννίδου.

Στην πολύωρη συζήτηση οι  γιατροί του Νοσοκομείου   έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την κάλυψη ζωτικών τμημάτων   όπως το ΤΕΠ , η Παθολογική, η Πνευμονολογική, η Ουρολογική αλλά και των άλλων κλινικών και  τόνισαν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Δήλωσαν   αδυναμία κατάρτισης προγράμματος εφημεριών ήδη από το Δεκέμβριο , οριακή λειτουργία των τμημάτων και αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων αλλά και την εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού.

Σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, μετά την συνάντηση αυτή, τόνιζε τα εξής: «Παρά την κατανόηση, την διάθεση και την φιλότιμη προσπάθεια   που καταβάλει η διοίκηση της ΥΠΕ, που αναγνωρίζουμε όλοι, θεωρούμε, ότι επιχειρείται για μια ακόμη φορά να λυθεί το πρόβλημα εκ των ενόντων .

Η ανανέωσή του ΕΣΥ θα γίνει μέσα από την άμεσή πρόσληψη νέων γιατρών με μόνιμες θέσεις εργασίας, καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας σε καλύτερα νοσοκομεία .

Τα περισσότερα από τα 150 νοσοκομεία του ΕΣΥ  της χώρας αντιμετωπίζουν ίδια η και χειροτέρα προβλήματα για να μην αναφερθούμε στις ακριτικές περιοχές  μας.

Η όλη κατάσταση τώρα της δημοσίας περίθαλψης στο νόμο μας δεν είναι καλή.

Επισημάναμε για μια ακόμη φορά προφορικά αλλά και με αναλυτικό υπόμνημα προς την διοικήτρια την έλλειψη πρωτοβάθμιας οργανωμένης περίθαλψης η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το  μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νόμου.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας πόλης, ολοήμερης  λειτουργίας,  με ειδικευμένους γιατρούς  και  εργαστηριακό τομέα όπως αυτά που λειτουργούν ήδη και στους δυο όμορους νομούς είναι πάγια θέση μας και τώρα πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά.

Ελπίζουμε να πετύχει  ο έκτακτος σχεδιασμός της ΥΠΕ ειδικά ενόψει της χειμερινής περιόδου και να καλυφθούν έστω και προσωρινά οι ανάγκες

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο  και  περιμένουμε από τους υπεύθυνους των πολιτικών υγείας , ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για την Δευτεροβάθμια όσο και για  και  την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη  που θα αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις πριν συμβούν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook