Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Συζήτησε τις υπάρχουσες, μέχρι σήμερα, γνωστές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από τη, φετινή, μειωμένη παραγωγή και κακή ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της πρωτόγνωρης δακοπροσβολής και της εν συνεχεία ανάπτυξης μυκήτων, όπως του γλοιοσπόριου, οι οποίες είναι τεράστιες.

Πληγέντες από την καταστροφή είναι, για φέτος, οι παραγωγοί ελαιολάδου, οι ελαιουργοί, οι τυποποιητές, οι έμποροι και οι εξαγωγείς, αλλά, μεσομακροπρόθεσμα, εφόσον το φαινόμενο αυτό επαναληφθεί, το εμπορικό σήμα, το brand name του κρητικού ελαιολάδου.

Για τους λόγους αυτούς, το Διοικητικό Συμβούλιο, θωρεί απαραίτητο και αναγκαίο:

α) όσον αφορά στις φετινές επιπτώσεις της καταστροφής, την παροχή διευκολύνσεων προς ελαιουργούς, εμπόρους και μεταποιητές, την εξεύρεση τρόπου διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων ελαιόλαδου χαμηλής ποιότητας και αποζημίωσης των παραγωγών.

β) Όσον αφορά στις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις, την ανάγκη επανασχεδιασμού και επικαιροποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τόσο την προστασία του brand name του κρητικού ελαιολάδου και την αύξηση του μεριδίου του στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, όσο και την επιβίωση της βιολογικής καλλιέργειας του προϊόντος, η οποία δεν μπορεί να αναπτυχθεί ούτε σε περιβάλλον γεμάτο δακοπληθυσμούς, ούτε σε περιβάλλον δηλητηριασμένο από φυτοφάρμακα.

Συγχρόνως, οι παραγωγοί ελαιόκαρπου θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να επιμορφωθούν για την καταπόλεμηση του δάκου, χωρίς την ταυτόχρονη καταστροφή του προϊόντος από τα χημικά, με την ορθή εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η κήρυξη της Κρήτης ως οικολογικό νησί και η αναγνώριση, στις διεθνείς αγορές, του κρητικού ελαιολάδου, του «υγρού χρυσαφιού της ελιάς», ενός των ισχυρότερων, διαχρονικά, ακρογωνίαίων λίθων της τοπικής οικονομίας, ενός απαράμιλλου προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας, που συμβάλλει στην καλή υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

2.- Συζήτησε το θέμα της έναρξης, την προηγούμενη βδομάδα, των δρομολογίων του πλοίου OLYMPUS της SeaSpeed Ferries από Ρέθυμνο για Πειραιά και αντίστροφα, με ενδιάμεσους σταθμούς Μήλο και Σαντορίνη, βάζοντας, ξανά, τέλος στον “αποκλεισμό” του λιμανιού του Ρεθύμνου από την σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η δρομολόγηση του πλοίου, αν και δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα του Ρεθύμνου για δρομολόγηση πλοίου απευθείας για το λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, αναμφίβολα, όμως, η συνεισφορά του στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, των κατοίκων, των φοιτητών, των επισκεπτών και την ανάπτυξη της οικονομίας του Νομού θα είναι μεγάλη.

Για την επίτευξη του στόχου της παραμονής του πλοίου στη γραμμή, αυτονόητη και η αναγκαία θεωρείται η στήριξη και προτίμηση των επιχειρήσεων και κατοίκων στις μεταφορές και μετακινήσεις τους.

Συγχρόνως, το Διοικητικό Συμβούλιο συγχαίρει τους Ρεθεμνιώτες που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια δρομολόγησης του πλοίου, χωρίς το ενδιαφέρον των οποίων, η δρομολόγηση θα ήταν ανέφικτη.

3.- Όρισε τους εκπροσώπους του στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, ως εξής: α) Μιχαήλ Δανδουλάκης, ως τακτικός, β) Μιχαήλ Χριστοφοράκης, ως αναπληρωματικός.

4.- Όρισε τον Ευάγγελο Μανιουδάκη, Γενικό Γραμματέα του, ως εκπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, Π. Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

5.- Ενέκρινε την πληρωμή μέρους αξίας εκμίσθωσης περιπτέρων για συμμετοχή ενδιαφερθέντων μελών του στις εκθέσεις: α) ΤΕΧΝΗΜΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2020 (Αθήνα, 8-12/1/2020) β) ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ – ΤΕΧΝΗΜΑ 2020 (Αθήνα, 8-12/1/2020),  γ) BIOFACH 2020 (Νυρεμβέργη Γερμανίας, 12-15/2/2020). Στις εκθέσεις αυτές θα συμμετέχουν, αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις: α) ΑΜΑΛΙΑ ΝΙΚ. ΒΟΥΒΑΧΑΚΗ, β) ΥΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕΒΕ και γ) ΖΟΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ.

6.- Ενέκρινε, για μια ακόμη χρονιά, την επιχορήγηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, με το συνολικό ποσό των 12.000,00 ευρώ (δώδεκα χιλιάδες) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, στο Ρέθυμνο, την τρέχουσα περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

7.- Ενέκρινε, για άλλη μια χρονιά, την επιχορήγηση του Εμπορικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου, ποσού 2.500,00 ευρώ (δυο χιλιάδες πεντακόσια) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πέραμα.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η δημιουργία ενός εορταστικού κλίματος, μιας εορταστικής ατμόσφαιρας που δημιουργήσει γιορτινή διάθεση, θα κάνει ελκυστικό τον περίπατο στις βιτρίνες των καταστημάτων και θα τονώσει την αγορά.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook