Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα εφαρμογή για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, που ενημερώνει το ζευγάρι, ποιες πιθανότητες έχει να αποκτήσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Γκλασκόβης και του Μπρίστολ, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που κάνει ακριβή πρόβλεψη, που βοηθά τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να αποφασίσουν, αν αξίζει αν μπουν στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη online (στη διεύθυνση www.ivfpredict.com) ως μια απλή εφαρμογή υπολογισμού και σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κατεβάσουν στο iPhone ή σε άλλη έξυπνη κινητή συσκευή που τρέχει λειτουργικό Android.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Σκοτ Νέλσον, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine, ανέλυσαν τις λεπτομέρειες περισσότερων από 144.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης και δημιούργησαν ένα στατιστικό-υπολογιστικό μοντέλο που, όπως υποστηρίζουν, αν τροφοδοτηθεί με τα κατάλληλα δεδομένα, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μέχρι και 99% τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας προσπάθειας.

Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη της την ηλικία της γυναίκας, την αιτία της υπογονιμότητας, τον αριθμό των ετών που προσπαθεί να μείνει έγκυος, το κατά πόσο χρησιμοποιεί δικά της ή όχι ωάρια, τον αριθμό των προηγούμενων αποπειρών εξωσωματικής γονιμοποίησης, το αν έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν και αν έχει ήδη αποκτήσει παιδί κ.α.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Τα στοιχεία από τις ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.) δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων καταλήγει σε επιτυχία όταν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, ενώ το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 5% έως 10% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook