Η ρύθμιση θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η ημέρα του 2020 – Τι προβλέπει η απόφαση που υπεγράφη

O Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπέγραψε απόφαση, με την οποία μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δωρεές για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Η μείωση του ποσού του φόρου θα είναι σε ποσοστό 20% του ποσού της δωρεάς, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Κυβέρνηση ενισχύει κατ’ αυτό τον τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του, και δημιουργώντας επιπλέον κίνητρα χρηματοδότησής του από τον ιδιωτικό τομέα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πρόσφατη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια που συνάπτουν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ), υλοποιείται η πρώτη φάση στήριξης, με μέτρα τέτοιου είδους, προς το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Η μείωση αποτελεί πολύ μεγάλη ανάσα για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί εξαιρετικά από τα όσα ίσχυαν. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά συναλλαγές με ποσά που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ. 

«Θέλω να εξάρω τη συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και τον Υφυπ. κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο το προηγούμενο διάστημα για δύο πολύ σημαντικές διατάξεις που έγιναν νόμος του κράτους: Τη διάταξη για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων αθλητών από 45% σε 22% και την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου δωρεών για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία. Συνδέουμε έτσι την κοινωνία, τις τοπικές αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τα ερασιτεχνικά σωματεία και προσφέρουμε τη δυνατότητα βοήθειας από την ιδιωτική πρωτοβουλία που χρειάζονται.

Η διάταξη για την έκπτωση του φόρου των δωρεών κατά 20% δίνει ώθηση, κίνητρο και ενισχύει στην πράξη τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρνει τα δεκάδες χιλιάδες σωματεία και των 48 αθλητικών ομοσπονδιών ακόμη πιο κοντά στους πολίτες, αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα να λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση».», δήλωσε για το θέμα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ρύθμιση θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η ημέρα του 2020, ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης, της ανανέωσης ή της λύσης του συμβολαίου. Η συγκεκριμένη ελάφρυνση προς τις ΑΑΕ (ΠΑΕ και ΚΑΕ) αποτελούσε επιθυμία της κυβέρνησης προκειμένου να δοθούν κίνητρα, ενώ είχε τεθεί ως αίτημα και από την πλευρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε συναντήσεις με τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook