Η μελέτη για απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση φωτιάς στον Άγιο Ματθαίο αλλά και η προετοιμασία για το ενδεχόμενο πλημμυρών συζητήθηκαν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χανίων 

Ο σχεδιασμός οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή του Αγίου Ματθαίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων, σήμερα κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων, με τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από τον Δασολόγο Μιχάλη Τσαλίκη και τη Μηχ. Περιβάλλοντος Χριστίνα Γεωργάτου, στην περιοχή υπάρχουν περίπου 100 κτίσματα με εκτιμώμενο πληθυσμό 430 άτομων.

Πέρα από τη λειτουργία του δημοτικού πυροσβεστικού σταθμού και την ύπαρξη 10 πυροσβεστικών κρουνών κατά μήκος του οδικού δικτύου, εγκαταστάθηκε πρόσφατα θερμική κάμερα ανίχνευσης πυρκαγιάς σε πιλοτική εφαρμογή. Η κάμερα έχει δυνατότητα ανίχνευσης φλόγας ελάχιστου μεγέθους 90 εκατ. σε απόσταση 1 χλμ., φλόγας 45 εκατ. σε απόσταση 500 μέτρων και μέγεθος φλόγας 35 εκατ. σε απόσταση 350 μέτρων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη η οικιστική ανάπτυξη στη μη ρυμοτομημένη περιοχή του Αγίου Ματθαίου, με παραδρόμους που οδηγούν σε κτίσματα ή αγροτεμάχια και μονοπάτια που είναι ακαθάριστα και αδιαμόρφωτα, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ομαλή ροή και κίνηση των πολιτών προς τις εξόδους του οικισμού και παράλληλα δυσχεραίνει την άμεση επέμβαση των υπηρεσιών πυρόσβεσης και προστασίας.

Με το οδικό δίκτυο που υπάρχει στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου, σε περίπτωση μαζικής διαφυγής των κατοίκων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μποτιλιαρίσματος και εγκλωβισμού των οχημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη χλωρίδα της περιοχής που αποτελείται κυρίως από ιδιαίτερα εύφλεκτα είδη, τη μικρή της έκταση, τα ανοδικά ρεύματα αέρα που αναπτύσσονται λόγω αναγλύφου και το ανεπαρκές και δύσβατο οδικό δίκτυο από στενούς δρόμους, πολλά αδιέξοδα, λίγες επιλογές εξόδου από τον οικισμού καθώς και την έλλειψη ρυμοτομίας, οι αντιδράσεις τόσο των κατοίκων όσο και των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι ακαριαίες.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η λήψη απόφασης οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή και γι αυτό κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου (με βαθμό επικινδυνότητας από 3 και άνω) θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τρόποι ενημέρωσης των κατοίκων με αποστολή μαζικών μηνυμάτων ενημέρωσης μέσω του 112, με την άμεση αναγγελία κινδύνου σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και με τη χρήση σειρήνας ειδοποίησης.

Επίσης, προτάθηκε να διερευνηθεί από τους συναρμόδιους φορείς αν κάποιους από τους δρόμους εισόδου προς την περιοχή θα πρέπει να μονοδρομηθεί ώστε να γίνεται από αυτόν η είσοδος των οχημάτων πυρόσβεσης για την αποφυγή μποτιλιαρίσματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού έγινε αναφορά και σε άλλα ζητήματα πολιτικής προστασίας που έχουν να κάνουν και με τον κίνδυνο πλημμυρών. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Π.Υ Χανίων, Δ. Μπουντουράκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο πλημμυρών και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις καθώς όπως είπε η πυροσβεστική έχει υποδειξει τα σημεία από τα οποία δεν φεύγει το νερό και μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και δεν έχει γίνει τίποτα.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Ξανθουδάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει στη διευθέτηση και αποκατάσταση των ρεμάτων, κάτι που απαιτεί πολλές μελέτες και τεράστια τεχνικά έργα όταν πρέπει να βρεθεί καινούρια διέξοδος του νερού σε σημεία που έχουν καταπατηθεί και πλέον έχουν οικίες

Ο κ. Βερυκοκίδης επεσήμανε επίσης ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες δεν χρειάζονται μεγάλη δαπάνη χρημάτων όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις ιρλανδικές διαβάσεις.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηρακης σε δηλώσεις του:

“Εκτός από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και αφορούσαν στον Άγιο Ματθαίο, δεδομένης της επικινδυνότητας που έχει ως περιαστικό δάσος, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες του δήμου Χανίων με την αγορά θερμικών καμερών που είναι σε θέση να προλαμβάνουν εστίες πυρκαγιάς εγκαίρως ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα πριν την εξάπλωση των εστιών, ενώ ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε ένα διακρατικό πρόγραμμα INTEREG μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για οριζόντιες συνεργασίες σε θέματα πολιτικής προστασίας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook