Θεαματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος 

Σε   18  νέα έργα με  Σύμπραξη  Δημοσίου και  Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ),  αναφέρθηκαν  οι αρμόδιοι ομιλητές  του τρίτου φόρουμ για τις  Συμπράξεις , που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ  με διοργανωτή την επενδυτική πρωτοβουλία Α – Energy  και τη συμμετοχή και συνεργασία των άμεσα εμπλεκόμενων  υπουργείων και επιχειρηματικών/επενδυτικών φορέων. Από αυτά  τα 12,  συνολικής  αξίας 1,5 δις. ευρώ  είναι  ήδη δρομολογημένα , ενώ  οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα έξι, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.  

Αυτά που αφορούν στην Κρήτη είναι οι 8 σχολικές μονάδες στα Χανιά, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης και το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου

Το  μήνυμα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία  των υπουργείων Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και  Υποδομών προς τα περίπου 250 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, επενδυτές, μελετητές αλλά  και υψηλόβαθμους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ξεκάθαρο: Το συνόψισε, μεταφέροντας  τον προσωπικό χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  κ. Μανώλης  Γραφάκος  ως εξής: «Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο   και θα διευκολυνθούν σε όσους τομείς υπάρχει σχετική ανάγκη και δυνατότητα. Είτε πρόκειται για  απορρίμματα, είτε για κτίρια, είτε για οδικούς άξονες , είτε για ενέργεια – οδοφωτισμούς και τηλεπικοινωνίες». Εξειδικεύοντας στο κρίσιμο  θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Γραφάκος προανήγγειλε επίσης την τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας , η οποία εφεξής θα επιτραπεί.  

12 νέα έργα  ΣΔΙΤ αξίας 1,5 δις. ευρώ  σε Ενέργεια-Υποδομές- Τηλεπικοινωνίες 

Ειδικότερα, τα νέα έργα ΣΔΙΤ τα οποία εφόσον «τρέξουν» με τις ταχύτητες  οι οποίες αναφέρθηκαν από τους αρμοδίους αναμένεται να αναθερμάνουν την αγορά, έχουν ως εξής: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο  Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας, μόνον σε ενέργεια, υποδομές και τηλεπικοινωνίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη 12 νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας  1,5 δις. ευρώ. Ορισμένα από αυτά, έχουν περάσει ήδη σε  φάση ανταγωνιστικού διαλόγου και με πολυάριθμη συμμετοχή επενδυτών, όπως το Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για  ένα κομβικό έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ελληνικό έργο ΣΔΙΤ σήμερα. Ο «χάρτης» των νέων ΣΔΙΤ  περιλαμβάνει επίσης: το έργο κατασκευής του Οδικού Αξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη), τον ΒΟΑΚ ( τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολη),  την κατασκευή Σχολικών Μονάδων στους Δήμους Χανίων και Ρόδου και  αλλά και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Ρόδο. Σε φάση προκήρυξης βρίσκεται και  το πρωτότυπο έργο ΣΔΙΤ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ενώ έπονται τα νέα κτίρια εκπαίδευσης και πολιτισμού της Ακαδημίας. Για ένα επίσης σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, την  κατασκευή 3.000 νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η σχετική προκήρυξη έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων: Αυλαία με τα δυο  ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής 

Στον χάρτη των 12 έργων  της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ,  προστίθενται πλέον και δυο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Ο Περιφερειάρχης  Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε στο συνέδριο τις νέες υποδομές για τα απορρίμματα στην Αττική  στην υλοποίηση των οποίων προχωρεί άμεσα η Περιφέρεια με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες από αυτές (ΣΣ πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στον  Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας) θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, ενώ οι άλλες δύο ως δημόσιο έργο. Για τις μονάδες ΣΔΙΤ της Αττικής θα κατατεθούν στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι σχετικοί φάκελοι, ώστε να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί την άνοιξη. Οι  δύο μονάδες έχουν δυναμικότητα 180.000 τόνους ανά έτος και 130.000 τόνους ανά έτος αντίστοιχα, θα παράγουν υλικό για καύση (SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία, ενώ θα έχουν και χωριστές γραμμές διαχείρισης των βιοαποβλήτων για παραγωγή κομπόστ. Θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε σημείο στο οποίο βρίσκεται ήδη σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, έχει ήδη προκηρυχθεί από την προηγούμενη αρχή, ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στη Φυλή (ΕΜΑΚ), ώστε να δέχεται σε χωριστή «γραμμή» 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ετησίως για την παραγωγή κομπόστ  ενώ ως δημόσιο έργο θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να παραμείνει ανοιχτός για ακόμα τρία χρόνια έως ότου γίνει ΧΥΤΥ.   

Τα τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ και στις υποδομές: Φράγμα Χαβρία, Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, νέα δικαστικά μέγαρα σε Ηράκλειο-Εδεσσα

Την παραπέρα  δυναμική επέκταση των ΣΔΙΤ στις  υποδομές με τέσσερα νέα   έργα  που θα προκηρυχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε  ο Γενικός Γραμματέας  Υποδομών κ. Γιώργος  Kαραγιάννης  στη δική του ομιλία.  Πρόκειται για: Το Φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική  και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, με Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα το τμήμα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τη σύνδεση με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών  και τα νέα δικαστικά μέγαρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Έδεσσα. Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, το υπουργείο Υποδομών προετοιμάζει και τα αμέσως επόμενα έργα ΣΔΙΤ, με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της δικαιοσύνης. Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε επίσης ότι επίκεινται βελτιώσεις και στο νομοθετικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ, ενώ ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης  με τελικό στόχο του Υπουργείου Υποδομών, κάθε έργο ΣΔΙΤ να μελετάται και να οδηγείται προς υλοποίηση  το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο. 

Τα έργα ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών και του Παν/ου Κρήτης

Ο κ. Δημήτρης Θάνος, Ακαδημαϊκός , Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους  του νέου κτιρίου Παροχής Υπηρεσιών Εξατομικευμένης Ιατρικής  που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ όπως επίσης και στην Ανακατασκευή του Λομβερδείου  Κτιρίου για τη Δημιουργία Μονάδας Κλινικών Μελετών Φαρμάκων στην Περιφέρεια Αττικής. Τα συγκεκριμένα έργα  (βρίσκονται ήδη σε φάση προκήρυξης) θα έχουν όπως είπε ο κ. Θάνος τα εξής κοινωνικά και επιστημονικά οφέλη: Προσέλκυση νέων ταλαντούχων επιστημόνων από την Ελλάδα και την διασπορά,  δραστική μείωση του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης εξειδικευμένων επιστημόνων (brain drain). εκπαίδευση της επόμενης γενεάς ιατρών και άλλων επιστημόνων σε σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα τεκταινόμενα της διεθνούς επιστήμης και αναγωγή της σε λειτουργικό κόμβο Εξατομικευμένης Ιατρικής στη ΝΑ Ευρώπη. Ανάπτυξη νέων επιστημονικών κατευθύνσεων (ιατρική συστημάτων, υπολογιστική βιοϊατρική /ψηφιακή υγεία κλπ. Πρόγνωση ασθενειών και εκτίμηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων . Ταξινόμηση και διαλογή Ελλήνων ασθενών για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών που θα στηρίζονται στην γονιδιακή δεξαμενή των Ελλήνων που διαφέρει από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ευρώπης . Προσφορά χώρου, χρήση υποδομών και εκμετάλλευση τεχνογνωσίας από νεοφυείς και άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής 

Ο  κ.  Κωνσταντίνος  Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης  Προσωπικού και Φοιτητικής  Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης  παρουσίασε τους 3.000 φοιτητικούς ξενώνες του Πανεπιστημίου  Κρήτης που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ συνοψίζοντας τα οφέλη του έργου ως εξής:  Αλλαγή αντίληψης  από τη Φοιτητική Κατοικία στο campus, ενίσχυση  της εξωστρέφειας με την προσέλκυση φοιτητών Erasmus, επισκεπτών καθηγητών,  με την ανάπτυξη θερινών και χειμερινών σχολείων, ερευνητικών προγραμμάτων, συνεδριακού  τουρισμού επιπέδου λόγω του Μεγάλου Αμφιθέατρου που επίσης θα κατασκευαστεί, , ανάπτυξη υποτροφιακής πολιτικής για πρώτη φορά, εξορθολογισμό  των τιμών μίσθωσης ακινήτων στο Ρέθυμνο και φυσικά δημιουργία δεκάδων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Εννιά χιλιάδες «καφέ» κάδοι και ειδικές ενισχύσεις  στους δήμους της Αττικής

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προμηθευτεί και θα διανείμει στους δήμους, με σύναψη μνημονίων συνεργασίας, 9.000 καφέ κάδους   για χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων και 80 ειδικά απορριμματοφόρα. Επίσης, το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ 1.000 γωνιές ανακύκλωσης για στοχευμένα σημεία (λ.χ. σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους) και 60 κινητά πράσινα σημεία. Τέλος, η Περιφέρεια θα ενισχύσει με 1,2 εκατ. ευρώ καθέναν από τους 66 δήμους της Αττικής, ώστε να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενεργειακή αξιοποίηση/ Σε ιδιώτες ο κύκλος διαχείρισης απορριμμάτων

Σημειώνεται  ιδιαίτερα ότι  πέρα από την Αττική αναμένονται και άλλα  έργα με συμμετοχή ιδιώτη σε Περιφέρειες και  Δήμους στον ευρύτερο κύκλο διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού  Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γραφάκου προς τους δήμους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο να αναθέσουν σε ιδιώτες τον πλήρη «κύκλο», από τον οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή, έως την κατασκευή  και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς όπως είπε, οι εργασίες αυτές είναι φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές αν γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Για να διευκρινίσει, ότι ασφαλώς, αυτό δε σημαίνει ότι κλείνει η πόρτα στην δημόσια διαχείριση, αλλά ότι ανοίγει πλέον και  στον ιδιώτη. «Πρέπει να απαλλαγούμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης περί δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων», επεσήμανε και προανήγγειλε αλλαγές στον νέο εθνικό σχεδιασμό που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Αυτές αφορούν την τόνωση  του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και την παροχή της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, «στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι το 2030 μόνον το 30% των αποβλήτων να πηγαίνουν για ταφή. Αυτός όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση, καθώς  η ανακύκλωση όσο και αν προχωρήσει δεν μπορεί να επιφέρει αντίστοιχα δραστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση των χρόνων ωρίμανσης και κατασκευής των έργων». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook