Η μείζων αντιπολίτευση αναλύει τους λόγους για τους οποίους γνωμοδοτεί αρνητικά στη ΜΠΕ για την άδεια χρήσης των νερών των πηγών Αρμένων για ύδρευση και προτείνει τι πρέπει να γίνει από την πλευρά του δήμου για τη σωστή διαχείριση των νερών του Αποκόρωνα.

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταμάτη Σγουράκη:

“Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την άδεια χρήσης των νερών των πηγών Αρμένων για ύδρευση χρησιμοποίησε μετρήσεις παροχής των πηγών μέχρι το 2005 και με αυτές τις παροχές στηρίχτηκε η κατανομή του νερού σε ύδρευση και άρδευση στον Δήμο και τον ΟΑΚ.  

Από το 2005 μέχρι σήμερα και λόγο κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει οι εκροές των πηγών και αυτό αποδεικνύετε από τις καταγγελίες των κατοίκων, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες  δεν υπάρχει η απαιτούμενη οικολογική παροχή στο ποτάμι με καταστροφικές συνέπιες για το οικοσύστημα της περιοχής (τι στιγμή μάλιστα που τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΑΚ δεν χρησιμοποιούσε το αντλιοστάσιο του στις πηγές Αρμένων).

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρόσφατες μετρήσεις εκροών των πηγών δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις υπάρχουσες άδειες χρήσης του νερού και την κατανομή του μεταξύ του Δήμου (960.000 κ.μ./χρόνο) και ΟΑΚ (3.400.000 κ.μ./χρόνο). Στην πράξη δεν φαίνεται ότι υπάρχουν οι ποσότητες του αδειοδοτημένου νερού στις οποίες στηρίζεται η Μελέτη. Επιπλέον δεν είναι ξεκάθαρο ποιος οργανισμός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση, καθαρισμό και προστασία των πηγών οι οποίες είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι άδειες χρήσεις των νερών των πηγών, ποταμών, λιμνών και γεωτρήσεων του Δήμου Αποκόρωνα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά στο Δήμο και για αυτό ζητούμε να ανακληθούν οι άδειες χρήσεις  που έχουν δοθεί στον Ο.Α.Κ και να δοθούν στο Δήμο, και η κατανομή του να καθοριστεί με πραγματικές μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

Με βάση τα παραπάνω γνωμοδοτούμε αρνητικά για την συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη και ζητάμε:

Α) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αλλαγή των αδειών χρήσης νερού.

Β) Να δοθεί άμεσα στο Δήμο  άδεια χρήσης  για 900.000μ.κ ετησίως ώστε το έργο με τίτλο «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα Ν. Χανίων» να είναι εξασφαλισμένο.

Γ) Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος  μεταξύ των εμπλεκομένων ώστε μέσα από μια συναινετική διαδικασία με την τοπική κοινωνία να λύσομε ένα πρόβλημα πολλών χρόνων και να εξασφαλίσουμε ποιοτικό νερό (όχι υφάλμυρο) για την ύδρευση και άρδευση του Δήμου Αποκορώνα”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook