Με πρωτοβουλία του Προέδρου του τοπικού συμβουλίου Σούδας, Δημητρίου Κλωθάκη, κατόπιν απαιτήσεως των κατοίκων της Κάτω Σούδας, στολίστηκε χριστουγεννιάτικο καράβι στην πλατεία του Αγίου Νεκταρίου Κάτω Σούδας.

Όπως αναφέρει ο κάτοικος Σταύρος Μυριδάκης:

“Πράγματι το φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο καράβι το βράδυ προσδίδει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ομορφιά στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου το στολισμένο καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, ταυτόχρονα όμως αποτελούσε  και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στα νησιά) εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να στολίζουν «καραβάκια», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ορισμένων Δήμων της χώρας μας, να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του μορφή, στολίζοντας στις πλατείες τους καραβάκια αντί για έλατα.

Για πολλούς το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Ίσως κάποτε να έρθει η ώρα και να ωριμάσει η ιδέα της κατάργησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και της αντικατάστασής του από το καράβι, δεδομένου ότι αυτό συνδυάζει την ελληνική παράδοση με την οικολογική συνείδηση.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και πολλές εόρτιες ευχές για το νέο έτος”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook