Η εξέλιξη της κακοκαιρίας το τριήμερο Κυριακή 29/12 – Τρίτη 31/12

Με το πρώτο χιόνι του φετινού χειμώνα «πασπαλίστηκε» το οροπέδιο του Ομαλού και φυσικά το Ξυλόσκαλο, στην βόρεια είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ στις γύρω κορφές το χιόνι είναι πολύ περισσότερο.

Το πρωί της Κυριακής δεν υπήρχε πρόβλημα με την κίνηση των οχημάτων, αλλά καθώς αναμένονται νέες χιονοπτώσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά μόλις νυχτώσει όπου ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με το χιόνι, αναμένεται παγετός στους δρόμους.

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα “στην Κρήτη αναμένονται περισσότερο βροχές, ιδιαίτερα στα βόρεια, οι οποίες απαιτούν προσοχή αλλά δεν στερούν τη δυνατότητα των όποιων μετακινήσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι τα φαινόμενα στο νησί μας, έστω και στο πλαίσιο της περιοδικότητας, θα παραμείνουν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα χιόνια στο νησί μας θα κάνουν αισθητή την εμφάνιση σε υψόμετρα άνω των 1200 μέτρων τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι χιονόνερο ή χιονονιφάδες πιθανά θα εμφανισθούν και χαμηλότερα, χωρίς όμως να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.”

Η αναλυτική πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα

Το κύμα ψύχους κατέρχεται και προς την Κρήτη και έτσι περιμένουμε στις επόμενες ώρες κάποια ένταση στα καιρικά φαινόμενα του νησιού μας από την ήπια εκδήλωση την οποία σημείωναν από εχθές. Στο νησί μας αναμένεται να εμφανισθούν ισχυρές βροχοπτώσεις με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα βόρεια και ιδιαίτερα μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κίνηση στο οδικό δίκτυο αυτών των περιοχών καθότι θα περιορίζεται σημαντικά η ορατότητα στην ώρα εκδήλωσης των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αν και οι περιοχές αυτές δεν κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, σε καιρούς Βορείων ρευμάτων, παρόλα αυτά μικροκατολισθήσεις  μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Οι κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα παραμείνουν στην Κρήτη έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εμφανίζοντας πρόσκαιρες εντάσεις κατά μήκος του νησιού, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές, με πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης περισσότερο προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Τα χιόνια δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί μας αφού προσδιορίζονται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.200 μέτρων, αν και χιονόνερο ή και ασθενής χιονόπτωση μπορεί να εμφανισθεί και λίγο χαμηλότερα, καθαρά λόγω γεωμορφολογικών συνθηκών. Η πτώση βέβαια των θερμοκρασιών, για το επόμενο τριήμερο, απαιτεί προσοχή στο ορεινό οδικό δίκτυο μιας και μπορεί να προκαλέσει παγετό στο οδόστρωμα.

Οι ενισχυμένοι, έως και Θυελλώδεις,  Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα προκαλέσουν τουλάχιστον για σήμερα έως και αύριο Δευτέρα  προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού μας, λόγω του υψηλού κυματισμού στο Αιγαίο. Η μικρή έστω εξασθένηση τους από την Δευτέρα το βράδυ, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, θα αποκαταστήσει και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων.

Πάντως η ένταση των ανέμων στην Κρήτη θα είναι στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, με εξαίρεση δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης όπου εκεί η μέγιστη ένταση των ανέμων θα φθάνει πρόσκαιρα έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός όμως θα είναι ο κυματισμός στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα. Μεγαλύτερη  εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη το πρωί, με την ένταση τους μέχρι το βράδυ της παραμονής να φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ.

Το ποδαρικό, στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να κάνει η καλοκαιρία αλλά και με αρκετό κρύο. Γενικά καλές καιρικές συνθήκες δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για την Τετάρτη, ημέρα της πρωτοχρονιάς, παρά τις τοπικές νεφώσεις και το αισθητό κρύο, ιδιαίτερα στα ορεινά τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ όμως της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης αναμένεται επανάληψη της επίσκεψης του ενισχυμένου Βορείου ρεύματος και της πολύ ψυχρής αέριας μάζας, προϊδεάζοντας και πάλι για ένα, πιο σύντομο μάλλον, κύκλο κακοκαιρίας στο νησί μας.

Το meteo.gr 

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας έως την Τρίτη 31/12, ημέρα κατά την οποία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.

Πιο αναλυτικά ως προς τα φαινόμενα:

Την Κυριακή 29/12, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης.

Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook