Ο Άγιος Βασίλης έρχεται φέρνοντας νέα κακοκαιρία

”Άγιος Βασίλης” θα μπορούσε να είναι το όνομα της νέας κακοκαιρίας, με την ψυχρή εισβολή Σιβηρικής προέλευσης,  που αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη από τις βραδινές ώρες της ημέρας της Πρωτοχρονιάς με τα φαινόμενα όμως να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ένταση τους τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τα δώρα: οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά που κάνουν ποδαρικό και στην έναρξη του νέου έτους, αν έλειπαν και οι ενισχυμένοι άνεμοι όλα θα ήταν πολύ καλά. Η κακοκαιρία αυτή θα έχει πολύ πιο σύντομο χαρακτήρα μιας και απο την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Πρόσκαιρη η βελτίωση του καιρού για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, νέα επιδείνωση από τα ξημερώματα της Πέμπτης 

Σε ύφεση βρίσκεται ο καιρός στην Κρήτη, με νεφώσεις και πρόσκαιρες ασθενείς βροχές να εμφανίζονται σε βόρειες περιοχές του νησιού, οι οποίες μάλιστα προς τις βραδινές ώρες θα έχουν και ένα πολύ τοπικό χαρακτήρα, ενώ στα νότια η εικόνα του καιρού είναι ήδη πολύ καλύτερη με τις περισσότερες περιοχές να έχουν ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι έχουν ήδη εξασθενήσει, πολύ περισσότερο στα πελάγη, και μέχρι το βράδυ η ένταση τους θα φθάνει στα 4 – 5 Μποφώρ.

Στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς αναμένεται γενικά καλός καιρός στην Κρήτη με λίγες νεφώσεις στα δυτικά ορεινά τμήματα του νησιού, ενώ κατά τόπους στα βόρεια ορεινά τμήματα της ανατολικής Κρήτης οι νεφώσεις θα είναι πιο αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι θερμοκρασίες θα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη κοντά στους 0⁰C για τις ορεινές περιοχές και στους  7⁰C στις παράκτιες περιοχές, ενώ η μέγιστη τιμή της αναμένεται να κυμανθεί στους  10 – 12⁰C. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ορεινό οδικό δίκτυο, τις πρωινές κυρίως ώρες,  στην πιθανότητα δημιουργίας παγετού σε κάποια σημεία του οδοστρώματος.

Αλλαγή όμως στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από αργά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς  λόγω μίας νέας ψυχρής εισβολής, Σιβηρικής και πάλι προέλευσης, η οποία θα προκαλέσει κάποιες έντονες βροχοπτώσεις στα βόρεια του νησιού, χιονοπτώσεις και πάλι στα ορεινά και ενίσχυση των Βορείων ανέμων στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα κάνουν πιο έντονα την εμφάνιση τους από τα ξημερώματα της Πέμπτης δίνοντας βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, με τις μεγαλύτερες όμως εντάσεις να σημειώνονται στα βόρεια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και πιθανά, λόγω ψυχρότερης μάζας, να κάνουν την εμφάνιση τους και σε χαμηλότερα υψόμετρα απότι της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στο Αιγαίο από τις νυκτερινές ώρες της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα πνέουν με εντάσεις έως και θυελλώδεις. Η ένταση αυτή των ανέμων προκαλεί μία ανησυχία για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες για την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ήδη χαμηλά επίπεδα που έχει πέσει από τις προηγούμενες ημέρες.

Την Παρασκευή το πρωί θα παραμείνουν οι βροχές στο νησί μας και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένεται η σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ και οι Βόρειοι άνεμοι αναμένεται ότι θα εξασθενούν σταδιακά από τις πρωινές ώρες.

Με τα έως τώρα στοιχεία, η βελτιωμένη εικόνα του καιρού, αναμένεται να διατηρηθεί έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, με τις χαμηλές όμως θερμοκρασίες να διατηρούνται και να γίνονται περισσότερο αισθητές τις βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook