Ο πόνος στο στομάχι είναι από τους πιο συνηθισμένους και παράλληλα τους πιο δυσάρεστους.

Μπορεί ο πόνος στο στομάχι να προκαλείται από μια πολύ απλή αιτία, ίσως όμως είναι προάγγελος κάποιου σοβαρού προβλήματος.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να προκαλούν πόνο στο στομάχι

1. Δυσανεξία στην λακτόζη ή τη γλουτένη
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη και στη γλουτένη. Αρκεί να κάνετε ένα τεστ για να επιβεβαιώσετε αν όντως έχετε δυσανεξία στις ουσίες αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχουν αυτές τις ουσίες.

2. Τροφική δηλητηρίαση
Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη αιτία στομαχόπονου είναι και η τροφική δηλητηρίαση. Οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί. Συνήθως μπορεί να συμβεί σε γεύματα εκτός σπιτιού, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέχετε τις επιλογές σας όταν τρώτε έξω.

3. Άγχος
Το άγχος είναι ένας παράγοντας που προκαλεί πόνους στο στομάχι. Θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας, αλλιώς εάν τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή.

4. Οι τσίχλες
Η συνήθεια να μασάτε πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να ευθύνεται στην εκδήλωση συχνών πόνων στο στομάχι. Και αυτό γιατί η ουσία σορβιτόλη, που βρίσκεται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, προκαλεί πόνο στο στομάχι, ενδεχομένως και διάρροια.

5. Σκωληκοειδίτιδα
Ο οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδα πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Επειδή, όμως, η σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

6. Παρενέργειες φαρμάκων
Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε ο πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι μια παρενέργεια από τα φάρμακα. Κυρίως τα αναλγητικά, ή αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη, καθώς και όσα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και ενδεχομένως πόνο στο στομάχι.

7. Έλκος
Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος είναι δυστυχώς συνηθισμένοι σε πόνους στο στομάχι. Θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

8. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εμφανίζει ενοχλήσεις που παραπέμπουν σε στομαχόπονο. Οφείλεται σε διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα και πρέπει να ελέγχεται άμεσα από γαστρεντερολόγο.

9. Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση εκτός από την υπογονιμότητα που προκαλεί, ευθύνεται και για τον πόνο στο στομάχι της γυναίκας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

10. Παράσιτα
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παρασίτων αλλά τα πιο κοινά μπορεί να τα «κολλήσετε» από κολύμπι σε λίμνη, ή πισίνα, ή από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στο στομάχι. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook